Presentation Louise Linder

Ålder: 54
Prästvigningsår: 1989
Nuvarande tjänst: Församlingsherde, Svenska kyrkan, SKUT,  San Francisco, USA

”För mig är mässan central”

Om jag blir biskop vill jag tillsammans med församlingarna verka för en inkluderande och öppen kyrka - på Gotland och i världen. Jag är övertygad om att det går att hålla ihop ett stift oavsett var i världen vi verkar. Tillsammans mot gemensamma mål gör vi skillnad.

Hela mitt prästliv har jag arbetat för att synliggöra kyrkan i samhället. Därför har jag även verkat inom näringsliv och samhälle med existentiella, etiska och andliga frågor. En stor drivkraft är att arbeta för hur kyrkan kan lindra ensamheten, skapa mening i människors liv och erbjuda bön och gudstjänst. Sedan 2014 arbetar jag som präst i USA och vet vilken skillnad kyrkan gör även utanför Sverige.

Parallellt med prästämbetet har jag också arbetat med psykoterapi, föreläsningar samt chefsstöd. Jag har genuint intresse för människor och tycker att det är oerhört tillfredsställande att se människor växa i sina roller.  Jag får ofta höra att jag är en effektiv, inkluderande ledare som utvecklar människor att nå sin potential.

Aposteln Paulus är en av mina förebilder och hans sätt att ge alla människor uppgifter, för att sprida evangeliet, är imponerande. Alla människor vill bli sedda, vara med i en gemenskap och bidra med sina gåvor.

Som ung konfirmand fick jag kontakt med klosterlivet och bestämde mig för ett liv i Guds tjänst. Under klosterår i London föddes kallelsen och längtan att bli präst. Jag vände hem till Sverige och började studera teologi för att prästvigas i Lunds domkyrka 1989.

Mina första år som präst tjänstgjorde jag i små församlingar på Bjärehalvön, som likväl som Gotland, har många sommarboende. Det gjorde att församlingen växte tusenfalt under sommaren. Det är en intressant utmaning att vara kyrka både för de permanent bofasta och för de som vistas kortare perioder i församlingen. Nyckel till framgång är att involvera människor och erbjuda dem att hjälpa till, precis som vi gör i utlandskyrkan där behovet av frivilliga medarbetare också är stort.

Jag kommer ursprungligen från Oxelösund, är gift och har tre barn.  Barnen, familjen och vännerna är en stor och betydande del av mitt liv där jag hämtar mycket kraft och glädje. Jag tycker mycket om musik - både att lyssna på och sjunga liturgiskt och gärna i kör. Musiken kan ofta nå längre än aldrig så många ord. Jag tycker om att segla – för på havet hämtar jag också kraft och inspiration, liksom vid löpturer och promenader i naturen.

Läs Louise Linders cv här

Läs Louise Linders svar på frågor som kommit in