Kyrkoherdetjänst Burs pastorat

Vi söker nu en kyrkoherde till Burs pastorat på sydöstra Gotland. Sista ansökningsdag är den 18 augusti. Tillträde enligt överenskommelse.

Om tjänsten

Burs pastorat har två församlingar och fyra medeltida kyrkor; Stånga, Burs, När och Lau. I pastoratet bor det 1 400 personer, varav närmare 1 100 är medlemmar i Svenska kyrkan. Församlingen har aktiva förtroendevalda och god ekonomi. Som kyrkoherde i pastoratet förväntar vi oss att du bor i vår prästgård, som är en av Gotlands allra vackraste; en välrenoverad 1700-tals kalkstensgård med huvudbyggnad, flyglar, ladugård, vagnsbod etc.
Pastoratet har en klockartjänst samt en kantorstjänst. 

Läs mer om pastoratet på www.svenskakyrkan.se/burs

Gotlands sydöstra del, där pastoratet ligger, har en levande landsbygd med aktiva och engagerade invånare. Landskapet är tilltalande med både gotländskt kulturlandskap och vackra strandängar och fiskelägen. Servicen är god. Närmaste förskola ligger granne med kyrkan i Burs och i Stånga finns en grundskola. Handelsbutiker finns det tex i Stånga och i När. Till tätorten Hemse, med högstadieskola, brett affärs- och serviceutbud, är det cirka 1 mil och till Visby drygt 5 mil. 

Det här förväntar vi oss av dig

Som enda präst i pastoratet så ska du vara allround och tycka om alla de uppgifter som förväntas av en kyrkoherde i en landsbygdsförsamling. 

Vi vill att du är en tydlig ledare och samarbetspartner för anställda, förtroendevalda och församlingsbor, och att du också har förmåga att skapa goda relationer. 

Vi vill att du ska utveckla församlingsverksamhet tillsammans med såväl anställda som med ideella insatser.

Vi förutsätter att du uppfyller alla formella krav för en behörighetsförklaring för tjänsten och att du har B-körkort. 

Om Visby stift

Stiftet består idag av 39 församlingar och 10 pastorat på Gotland samt ett 40-tal utlandsförsamlingar. Gotland är unikt med sina 92 medeltida kyrkor. Gudstjänster genomförs regelbundet i alla våra kyrkor. 

Stiftet arbetar med: 

  • Levande församlingar, engagerade medarbetare, fördjupande och glädjefyllda gudstjänster. 
  • Ett brett diakonalt arbete med fokus på de mest utsatta. 
  • En undervisning för olika åldrar som väcker nyfikenhet samt fördjupar kunskaper, andliga och existentiella insikter. 
  • En missionsuppgift som bygger på dialog och en strävan att vara goda förbilder. 

På Gotland finns det en väl fungerande kontrakts- och stiftsorganisation som stödjer dig i ditt arbete. 

Att bo på Gotland

Visst kan man bo på Gotland året runt! Vi är cirka 60 000 invånare. Ungefär halva befolkningen bor i Visby, Hemse, Slite och Klintehamn. Övriga på landsbygden. Vi har ca 1 500 lantbruk på Gotland, så landsbygden är levande och jordbrukssektorn är en betydelsefull näring. Gotland har en stark positionering inom matsektorn och kan stoltsera med ett stort antal restauranger och livsmedelsproducenter av högsta klass. 

Gotland har ett rikt kulturliv med egen länsteater, mycket musik i olika former, flera bibliotek och muséer. 

När det gäller utbildningar finns det ett bra utbud med allt från klassiska byskolor via gymnasieskolor och folkhögskola, till Uppsala universitet Campus Gotland. 

Det är nära till allt; människor, natur och utbud av alla de slag. Till Stockholm tar det cirka 35 minuter med flyg och Nynäshamn och Oskarshamn når du med färja på dryga tre timmar. På sommaren kommer över 800 000 turister till Gotland. Men det finns plats för alla!

Läs mer om att bo och leva på Gotland året runt. 

För mer information om tjänsten och om att arbeta i Visby stift:

Kyrkorådets ordförande i Burs pastorat, Karl-Johan Johansson tfn 070-200 93 12

Visby stift, stiftsprost Annika Hakalax; tfn 0498-40 49 05

Facklig kontakt, KyrkA, Kent Österdahl tfn 070-235 14 55 
e-post: kent.osterdahl@svenskakyrkan.se 

Välkommen med ansökan, personligt brev och CV senast 18 augusti, till: 
Burs Prästgården 171
621 49 Stånga
 eller med e-post: burs.pastorat@svenskakyrkan.se