Kulturkvällar i skuggan av Romaklosters kyrkoruin

Program sommaren 2017

Visby stift, Svenska kyrkan har även sommaren 2017 aktiviteter vid Romaklosters kungsgård. Ett informationscenter där man kan få grundläggande information om våra kyrkor och så ett program med föreläsningar, musik och vandringar.

16 juli kl 18.00

Fil doc Eva Selin
föredrag och vandring
TRÄDGÅRDSANLÄGGNINGENS HISTORIA - FRÅN CISTERCIENSERORDENS TID TILL NUTID - Om örtagårdar, karpdammar, fruktodlingar, parker
och storslagna alléer. Vad ser vi av allt detta i dag? Hur bevarar/återställer vi dessa miljöer?

30 juli kl 18.00

Julia Westberg och Richard Hellgren
FOLKMUSIK I SOMMARKVÄLLEN,  VIOLA D´AMORE sång och folkharpa.

9 augusti kl 17.30

Professor Dick Harrison, Lunds universitet
500 år sedan reformationen! men vad hände egentligen? "Reformationen är omvälvd av myter, berättelser och missförstånd. Det vi tror oss veta är inte sällan resultatet av segrarnas tillrättalagda historieskrivning. Såväl framstående katoliker som banbrytande protestanter i Sverige har glömts bort. Varför lät Gustav Vasa eller för Gotlands del, kung Christian, genomföra förändringarna? Hur lång tid tog det innan Sverige verkligen var protestantiskt?"

12 augusti 18.00

Ad fontes
KÖRMUSIK FRÅN RENÄSSANS OCH BAROCK
Följ med på en tidsresa och känn hur man tolkade tillvaron då musiken skrevs!

20 augusti kl 14.00

S:T BERNHARDS DAG -DE ARKEOLOGISKA UNDERSÖKNINGARNA STARTAR
Lars Kruthof visar klosterområdet och berättar om historiken och bakgrunden. kl 15.00, Nils Blomqvist, föredrag; Abboten i Roma som S:t Bernhard trodde på.

guidade bussturer sommaren 2017

Den 26 juli och 8 augusti busstur till några intressanta kyrkor Följ med på en 3,5 timmars kyrktur då vi tittar på arkitektur, byggnadshistoria, måleri och skulptur, men också på människan i tro och vardag. Guider är antikvarie Per Malmros, Gotlands museum och Richard Wottle/Lars Bäckman, Visby stift. Detta är ett samarrangemang med Gotlands museum.

Start 13.00 visby österport alt 13.20 romakloster, kungsgård. Pris 150 kr. Kaffe och smörgås ingår. Anmälan till: e-post. Lars Bäckman. Begränsat antal platser. Utförligt program med vilka kyrkor som ska besökas, kommer att finnas här inom kort.

Läs det här Program sommaren 2017

Lars Bäckman