Samfälligheten Gotlands kyrkor

Gotlands 92 bevarade medeltidskyrkor är ett oskattbart kulturarv som måste bevaras och ständigt vårdas. 1984 bildades Samfälligheten Gotlands kyrkor för detta ändamål.

Varje sockenkyrka är representerad och som verkställande organ fungerar en kyrkonämnd med 11 ledamöter. Finansieringen sker dels genom en kyrkoavgift om 15 öre per skattekrona från Svenska kyrkans medlemmar i stiftet, dels erhåller man stiftsbidrag och kyrkoantikvariska ersättning.

Det finns en klar ansvarsfördelning mellan vad som är samfällighetens ansvar och vad som ankommer på församlingarna vad gäller kyrkornas vård och underhåll. Samfälligheten har ansvar för själva byggnaden och vissa delar av den fasta inredningen, medan inventarierna i kyrkorummet är församlingens ansvar.

För att hålla samman verksamheten har samfälligheten en egen handläggare och kansliansvarig, Nina Vijnja, en ekonomiassistent, Marlene Daun, och en byggnadsingenjör, Per Hansén, som alla tre har sin arbetsplats på stiftskansliet. Det är till Nina, Marlene eller Per man kan vända sig i olika ärenden, men även till kyrkonämndens ordförande Carin Jakobsson.

Kyrkoantikvarisk ersättning

Det är hos Visby stift som man söker om kyrkoantikvarisk ersättning. Information hittar du här.

Underhållsrapport

Vi som arbetar med Samfälligheten Gotlands kyrkor är:

Nina Vijnja
Kansliansvarig Samfälligheten Gotlands kyrkor