Biskopens vapen och valspråk

Segrande kärlek

Det första fältet i Sven-Bernhard Fasts heraldiska biskopsvapen innehåller Visby stifts vapen – lammet med segerfanan, den segrande kärlekens bild. Det fjärde fältet uttrycker det globala uppdrag som givits åt Visby stift, att även omfatta församlingarna i Svenska kyrkan i utlandet, med jordgloben för att visa det gränsöverskridande uppdraget. Den heraldiserade droppen med det inspeglade korset knyter an till den välkända symbolen för utlandskyrkan.

Det andra och tredje fältet innehåller det personliga vapnet:
– Skeppet kan påminna om mina rötter vid Öresunds strand, men talar djupare om ett bärande motiv under hela mitt medvetna kristna liv: Kyrkans skepp, som sänts ut till hela den bebodda världen. En enda Kyrka, överallt och i alla tider, säger Sven-Bernhard Fast.
– Skeppet har en låg bordläggning för att skeppsbrutna ska kunna komma ombord och folken, genom det stora fiskafänget, skall kunna samlas under korsets tecken. Hos Kristus, som stillar stormen och som ständigt fortsätter att be att Kyrkan, och hela mänskligheten, skall helas och bli en.
Att tjäna denna enhet är också biskopens främsta uppdrag.

Biskopsvapnet är utfört av konstnären Davor Zovko.

Biskopens Valspråk
"Ut Omnes Unum Sint"  (Joh 17:21)
 - ”att de alla skall bli ett”

Av denna Jesu Kristi översteprästerliga förbön är Kyrkan överallt och i alla tider omsluten. Att de alla skall bli ett - här faller skrankorna och vi ser den världsvida Kyrkans gemensamma kallelse, i hela dess rika mångfald och lokala variation: Att leva den enhet som världen längtar efter, och som Gud har i beredskap för hela mänskligheten. En enhet för att världen ska tro - och leva. Och i hans bön är våra böner inneslutna.