Foto: Linda May D.

19 september - dagen för valomgång 1 i biskopsvalet i Visby stift

Måndagen den 19 september genomförs valomgång nummer ett i biskopsvalet i Visby stift. Den som får mer än 50% av rösterna blir vald biskop. Om ingen får majoritet i första omgången blir det en andra omgång den 10 oktober.

Efter nomineringsvalet som ägde rum i juni och biskopsutfrågningarna i slutet av augusti närmar sig nu själva biskopsvalet i Visby stift. Valomgång ett äger rum måndagen den 19 september klockan 15.00 i Visby domkyrka. Resultatet av den valomgången meddelas tidigast klockan 17.00 samma dag via Visby stifts hemsida, pressmeddelande och sociala medier.

De som är röstberättigade i Visby stift är totalt cirka 140 präster, diakoner och elektorer enligt en fastställd röstlängd som inbegriper både Gotland och utlandsförsamlingarna. De röstberättigade på Gotland kommer att avlägga sin röst på plats i domkyrkan medan röstberättigade i Svenska kyrkans utlandsförsamlingar har möjlighet att brevrösta.

Om det skulle bli en andra valomgång kommer de två kandidater gå vidare som har flest antal röster den 19 september. Den andra valomgången kommer i så fall att äga rum den 10 oktober. Biskopsvigning sker i Uppsala domkyrka den 15 januari 2023 och Visby stifts nya biskop välkomnas av stiftet i Visby domkyrka lördagen den 21 januari.

Kandidaterna i biskopsvalet är:
Erik Eckerdal
Jonas Lindberg
Ulf Lindgren
Jakob Tronêt
Carin Åblad Lundström

Mer information om kandidaterna och biskopsvalet i Visby stift hittar du på
Biskopsvalet 2022 - Visby stift (svenskakyrkan.se)

Frågor om biskopsvalet:
Linda May Dahlström, pressekreterare, 072-451 63 27 linda.may.dahlstrom@svenskakyrkan.se

Foto: Linda May D.