Visby domkyrkoförsamling Besöksadress: Norra Kyrkogatan 4, 62155 VISBY Telefon: +46(498)206800 E-post till Visby domkyrkoförsamling Webbplats

Vuxendop

Man kan döpas oavsett ålder

I vårt land är barndop den vanligaste formen, men många döps också som unga eller vuxna. Det finns ingen åldersgräns för dop.

Den som konfirmeras skall vara döpt och därför döps många tonåringar under konfirmationstiden. En tonåring eller vuxen är medveten om vad som sker på ett annat sätt än det lilla barnet och kan säga ”ja” till sitt dop.

Ingen trosprestation
Dopet är ingen trosprestation utan förblir alltid detsamma: en gåva från Gud som drar in oss i Guds kärlek och Guds kärleks seger över all ondska och allt mörker.

Medlemsgrundande
Genom dopet blir du medlem i Svenska kyrkan. Många döps därför i samband med att de ansöker om att få bli medlemmar i kyrkan. Är man tidigare döpt i annat ett kristet samfund i Sverige eller i annat land behövs inget nytt dop. Ett kristet dop gäller alltid. Om man önskar kan man be om en ceremoni där man får bekräfta sitt dop.

18 årsgränsen
En del föräldrar anmäler att deras barn ska tillhöra Svenska kyrkan i avvaktan på dop. Många av dem döps sedan under konfirmationstiden. Ungdomar som ännu inte är döpta när 18 årsdagen närmar sig kontaktas av församlingen med en inbjudan till dop och därmed fortsatt medlemsskap i Svenska kyrkan.