Vi söker en domprost som vill leda katedralen mitt i Östersjön!

Visby domkyrkoförsamling söker en inspiratör som är lyhörd och har tilltro till församlingens möjligheter.

Att vara domprost i Visby innebär att få vara delaktig i både framtid och historia. Vi söker dig som har gedigen erfarenhet av att vara ledare och chef och som motiveras av att bygga en organisation där församlingens behov och katedralens möjligheter är i centrum. Du ska arbeta utifrån ett helhetsperspektiv och samtidigt engagera andra i sina uppdrag. Vi tror på delaktighet och samverkan.

Visby domkyrkoförsamling består, förutom av domkyrkan, av två distriktskyrkor med bred verksamhet, belägna i Visbys tillväxtområden, samt två begravningskapell och tre kyrkogårdar. Vi driver en förskola med kommunal finansiering. Sedan många år är sjukhuskyrkan och Natthärbärget Birkagården viktiga delar av församlingens diakoni. Musiklivet är rikt och varierat. Domkyrkan är ett givet besöksmål för många av de 800 000 turister som årligen gästar vår ö.

Det här är viktigt för oss:

Ledarskap

Du har erfarenhet av att vara ledare i en församling med flera kyrkor och arbetslag. Du har kanske varit chef för chefer. Du ska kunna delegera och prioritera arbetet utifrån församlingens helhet. Vi vill att du, tillsammans med förtroendevalda, ska vara en viktig del i församlingens och stiftets strategi- och målarbete. Som person är du öppen och kan ta tillvara andras idéer.

Gudstjänst

Du ska vilja fördjupa uppdraget att leda gudstjänstlivets förnyelse och tradition. Vår domkyrka är både stiftets katedral och församlingskyrka. Våra gudstjänster, i både domkyrkan och i distriktskyrkorna, ska upplevas som öppna och inbjudande och göra många engagerade och delaktiga. Du ser det som självklart att ha dop, vigslar och begravningar.

Kyrkan en vital del av samhället

Du är en person som ser kyrkan som en tydlig och ovärderlig del av samhället. Du uppskattar att bygga kontakter och relationer med såväl civilsamhället som offentliga aktörer.

Du tycker om att domkyrkan har en framträdande roll för våra besökare och att domkyrkan är en naturlig mötesplats under våra arrangemangsveckor. Det gäller för Almedalsveckan och Medeltidsveckan under sommaren samt Prideveckan på hösten.

Ytterligare frågor om tjänsten besvaras av:

Biskop Thomas Petersson, thomas.petersson@svenskakyrkan.se, tel. 070-690 49 01
Kyrkorådets ordförande Inger Harlevi, inger.harlevi@svenskakyrkan.se, tel. 070 521 12 60

Intresserad?

Vi ber dig skicka in din ansökan så snart som möjligt, dock senast den 24 januari. Anställningsintervjuer kommer att hållas i Visby 18-20 februari.

Ansökningshandlingar med meritförteckning, löneanspråk och uppgift om när du kan börja skickas till denna adress:
Visby domkyrkoförsamling, Norra Kyrkogatan 4, 621 55 Visby.
Alternativt via e-post