Utställning: Jona bok

Att brodera ut texten - Erika Cyrillus illustrerar Jona bok i duk och tråd. Lördag 26 februari, i anslutning till lördagsmusiken, berättar Erika Cyrillus om projektet.

Efter några års hobby-broderande bestämde sig prästen Erika Cyrillus för att brodera ut texten i en bibelbok. Hon valde Jona bok, eftersom den både är kort och innehåller en bildmässig, dramatisk berättelse. Många har kanske hört talas om Jona i valfiskens buk – men varför hamnade han där, och vad hände sedan?

Sedan 2018 har Erika Cyrillus hunnit sy ungefär halva texten. Men hon hoppar fram och tillbaka. Ett kronologiskt berättande skulle kanske inneburit att bilderna blir bättre mot slutet, förklarar hon. Teknikerna varierar också från broderi till broderi. På det sättet lär hon sig hela tiden något nytt, och det blir aldrig tråkigt.

Erika Cyrillus har en dubbel förhoppning med sina Jonabroderier. Att den som inte vet så mycket om broderi ska upptäcka denna konstart. Och att den som inte läst så mycket i Bibeln, ska bli nyfiken och läsa mer. Jonaberättelsen används både i judisk och kristen tradition, och kanske att någon genom utställningen får upp ögonen för hur aktuella de frågor är som boken väcker.

I Visby domkyrka visas de 32 broderier som hittills är färdiga. Eftersom det är ett fritidsprojekt vet inte Erika Cyrillus hur många års broderande som återstår. Kanske 4-6 år, beroende på hur lätta eller svåra tekniker hon väljer.

Erika Cyrillus beskriver sig som kvarts-gute. Hennes farmors föräldrar vilar på Södra kyrkogården, och sonen läser sista terminen speldesign på Campus Gotland.

Lördagen den 26 februari, i anslutning till lördagsmusiken klockan 11:00, berättar Erika Cyrillus om att illustrera Jona bok i duk och tråd. Kaffe och baguette erbjuds men det är för maximalt 50 personer så anmälan krävs till församlingsexpeditionen på telefon 0498-20 68 00.