Foto: Mattias Wahlgren

Musik till dopet

Upptäck den rikedom av texter och välkända melodier som passar extra bra vid en dopgudstjänst! Fråga gärna den präst och/eller den kyrkomusiker som skall tjänstgöra vid dopet om du vill få hjälp i ditt musikval.

Under rubriken ”Dop” i den svenska psalmboken finns ett flertal psalmer, bl.a. nr 383 ”Med vår glädje över livets under” med text av den i Visby uppväxta textförfattaren Britt G Hallqvist och med en innerlig melodi av Egil Hovland.
 
För många är psalmen nr 248 ”Tryggare kan ingen vara” den psalm som man mest förknippar med dop, och fortfarande är det nog den vanligaste förekommande dop-psalmen med en text och melodi som många kan utantill. Läser man i psalmboken noterar man att den inte står upptagen under dop-psalmer utan under rubriken ”Förtröstan och trygghet”.
 
Du kanske själv vill bidra med musik i gudstjänsten, eller har någon närstående som vill ge musikalisk gåva till dopbarnet? Naturligtvis finns det möjlighet till detta men samtala med präst och kyrkomusiker först så att ni tillsammans kan utforma en fin högtid.

Psalmförslag

Det finns många olika psalmer man kan sjunga vid en dopgudstjänst. Här nedan finns ett urval presenterat. Numren avser psalmens nummer i den Svenska Psalmboken.

41 Vem är det som kommer på vägen?
68 Jag tror på Gud som med sitt ord
210 Jag lyfter ögat mot himmelen
248 Tryggare kan ingen vara
297 Härlig är jorden
380 Fader, du som livet tänder
383 Med vår glädje över livets under
384 Ett liv ur dina händer
385 I Jesu Kristi namn vi ber
386 Upp ur vilda, djupa vatten
606 Det gungar så fint när han bär dig mitt barn
723 När du ser en droppe glittra
724 Gud Fader har skapat mig
744 Barn och stjärnor