Visby domkyrkoförsamling Besöksadress: Norra Kyrkogatan 4, 62155 VISBY Telefon: +46(498)206800 E-post till Visby domkyrkoförsamling Webbplats

Instrument

En sida om orgelinstrumenten i Visby domkyrka.

"Orgelinstrumentariet i Visby domkyrka har genomgått stora förändringar. Tanken är att rummet skall äga kongeniala verktyg för mötet med de musikalster vi har att bära fram i gudstjänst och konsert; verk från skilda epoker skall givas röst via själsbefryndade instrument. Ett instrumentarium skall dock inte gagna ett sentimentalt återblickande utan fastmer vara ett incitament till djuplodande speglingar av det klassiska arvet i nuet och till nyskapande på hävdvunnen grund. En mer lödig palett vinns då man till dagens orgelkollektion kan foga en rekonstruktion av den medeltida orgeln från Norrlanda kyrka och småningom även bjuds möjlighet att återuppbygga 1599 års 33-stämmiga orgelinstrument på den nu rekonstruerade västra emporen."

Domkyrkoorganist
Claes Holmgren

Stora orgeln (norra skeppsläktaren)

Ursprungligen byggd av P.L. Åkerman & Lund, Stockholm, 1892. Omdanad av Mårtenssons Orgelfabrik AB, Lund, 1948. Återförd till autentisk gestalt med viss utökning av stämmonumerären av orgelbyggmästaren Lars Norgren, Åkerman & Lund Orgelbyggeri AB, Knivsta, 1999. Intonationsarbetet utfört av Helmuth Gripentrog och Kalevi Mäkinen.

Maria-orgeln (invid predikstolen)

Byggd av A. Magnussons Orgelbyggeri AB, Mölnlycke, 1984. Omdanad av Robert Gustavsson Orgelbyggeri AB, Härnösand, 1999. Intonationsarbetet utfört av Mads Kjersgaard, Uppsala.

Guldrupe-orgeln (södra sidokoret)

Byggd under 1860-talet av Olof Niclas Lindqvist, Visby. Restaurerad av Orgelbyggare Tomas Svenske AB, Brunna, 1994. Instrumentet har under en period gjort tjänst i Guldrupe kyrka, Visby stift.

Continuo-orgeln (norra sidokoret)

Byggd av Sunde Fondell, Ålems orgelverkstad AB, 1996

Klinte-orgeln (Stora kapellet)

Instrumentet har 1870-1977 gjort tjänst i Klinte kyrka, Visby stift, och därefter varit magasinerat intill 1998. Byggt av P.L. Åkerman & Lund, Stockholm, 1870. Restaurerat av Orgelbyggare Tomas Svenske AB, Brunna, 1998.

Cembalo (Invid predikstolen)

Domkyrkans Cembalo är byggd av Mats Arvidsson och har tidigare tillhört den framlidne cembalisten Eva Nordenfeldt.