Coronaviruset: Så finns kyrkan för dig

Här kan du läsa om Svenska kyrkans insatser i Visby, bl.a. vad vi gör för sjukhuspersonal och patienter vid Visby lasarett, för äldre och isolerade och hur kyrkan kan hjälpa dig som känner oro, är ledsen eller ensam.

Vi ställer inte in – vi ställer om! Vi följer givetvis de riktlinjer och rekommendationer som Folkhälsomyndigheten och smittskyddsläkaren på ön gett. Vi vill finnas till för alla, för dig som är äldre och isolerad, för dig som känner oro, är rädd eller upplever ensamhet. I takt med myndigheters rekommendationer och samhällets behov ändras även vårt arbete, så återkom gärna till denna sida för att se vad som gäller just nu:

Vi håller kontakten…

Våra präster och diakoner ringer eller skriver brev till äldre och andra i riskgrupper som inte kan ta sig till kyrkan just nu. Vi försöker hitta nya sätt att möta behoven och vara kyrka.

VI FINNS FÖR DIG SOM KÄNNER ORO, ÄR RÄDD ELLER ENSAM

Våra präster och diakoner erbjuder samtalsstöd och finns där för den som behöver prata. Ring Visby domkyrkoförsamlings expedition, telefon 0498-20 68 00, och bli kopplad till rätt samtalsperson. På kvällar och nätter finns jourhavande präst. Du når jourhavande präst på larmnummer 112. Du kan också chatta med en präst via Svenska kyrkans hemsida.

VI STÖTTAR VÅRDPERSONAL, SJUKA OCH ANHÖRIGA PÅ VISBY LASARETT

Svenska kyrkan och Sjukhuskyrkan finns som stöd för patienter, anhöriga och medarbetare på lasarettet.

VI SAMARBETAR FÖR GOTLÄNNINGARNA

Svenska kyrkan och tre andra av öns största civilsamhällsorganisationer samarbetar på uppdrag av MSB, Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, för att tillsammans med Region Gotland  hjälpa personer över 70 år och andra riskgrupper, med matinköp och upphämtning av mediciner. Detta är ett sätt för Gotland att säkerställa att alla nås av erbjudande om hjälp. Den som behöver hjälp ska kontakta Röda Korset på Gotlands särskilda nummer 070-610 59 16 (vardagar 10-14).

VI WEBBSÄNDER GUDSTJÄNSTER

Visby domkyrkoförsamling erbjuder gudstjänster som vanligt i våra tre kyrkor. Visby stift lägger varje eftermiddag klockan 18:00 upp en aftonbön på YouTube. Visby domkyrkoförsamling publicerar inslag från våra gudstjänster på sociala media som Facebook måndag till och med torsdag på eftermiddagarna, och ett Söndagsord klockan 11:00 på just söndagarna.

Vi uppmanar dig som är 70+ eller tillhör annan riskgrupp att inte komma till kyrkan. Hör av dig så kommer vi till dig istället! På hemsidan kan du läsa mer om rekommedationer och hur vi agerar i det läge som råder nu