Foto: Mats Renman

Fredrik funderar i september 2016

En fundering varje månad. Förhoppningsvis väcker mina tankar något hos dig...

Korsets kraft

Den som sett mig i kortärmat har kanske också sett mitt kors. Jag tänker på tatueringen som jag har på armen som är ett uppståndelsekors. Det är ett kors som har en tom siluett av den uppståndne. För mig har tatueringen viktig betydelse, och det främsta är att korset berättar om Jesus som dog och uppstod för mig och för alla.

Om du har följt med i den kyrkliga debatten den sista månaden så har du nog läst om kampanjen Mitt kors. Det är en uppmaning att bära och visa sitt kors i stöd för alla kristna som förföljs för sin tro. Men med den uppmaningen har också följt en debatt som handlat om delvis andra saker, lite för omfattande för att gå in på här. Jag har förståelse för båda sidornas argument och tycker att det är tråkigt att det blir en så uppslitande diskussion. Men det är väl så att korset både berör och provocerar.

I grunden kan jag ändå inte förstå det på annat sätt än att när man bär ett kors så står man också upp för det som korset symboliserar, nämligen den kärlek Gud visar oss genom Jesus, en kärlek som kämpar och lider, inte gör skillnad på människor och öppnar sin famn för de små och utstötta.

Förresten så har mina två tatueringar också ytterligare en mer personlig betydelse än det som de föreställer. Det kan jag gärna berätta för dig om du tar tillfälle och frågar mig om det nångång…

Fredrik Juul, kyrkoherde
0933-143 10
fredrik.juul@svenskakyrkan.se

.....................................................................................................................

Under den här rubriken funderar jag fritt. En förhoppning är att mina tankar ska väcka något hos dig. Nyfikenhet, eller en insikt. Glädje, hopp, en fråga eller irritation kanske. För oss som är engagerade i Svenska kyrkan i Vindelns församling är det angeläget att känna till vad du tycker, och vad som är viktigt för dig. Vi vill veta vad som gör dig glad och vad som gör dig irriterad. Det hjälper oss att bli en kyrka som är viktig för hela livet. Det hjälper oss att bli en kyrka som är viktig för dig. Därför vill jag uppmana dig att höra av dig för att berätta vad som är viktigt för dig. Kom förbi på församlingsgården i Vindeln eller använd kontaktuppgifterna ovan.