Vimmerby pastorat

Prata med oss

Kontakt

Vimmerby pastorat Besöks- och postadress: KUNGSGATAN 2, 59835 VIMMERBY Telefon: +46(492)69770 E-post till Vimmerby pastorat

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Frödinge


Kyrkan genomgick år 1950 en restaurering varvid den träpanel, bestående av s. k. pärlspåntat virke, som täckt väggarna togs bort. Härvid blottades åtskilliga sedan länge dolda skönhetsvärden i kyrkan. Restaureringen, som beslutades redan 1939, gjordes i enlighet med förslag av arkitekten Johannes Dahl, som också mycket pietetsfullt ledde arbetet. Konservering och framtagning av äldre dekor utfördes av konservator B. Bengtsson och hans medhjälpare konservator R. Flood och konstnär K.E. Karlsson. Arbetets byggmästare var Ivar Andersson, Frödinge. Nytt målningsarbete utfördes av Br. Ekholm, Malmslätt.

Bild: Annica Börjesson Freitag

År 1974 genomfördes en ombyggnad av orgelläktaren. Den ena av de två tidigare trapporna togs bort varvid bättre utrymme skapades för kyrkokören. Dessutom blev plats för ett mindre ekonomiutrymme under läktaren.
Kyrkans fasta bänkinredning rymmer ca 485 personer.

Fragment av gamla kyrkans grund påträffades vid restaureringen 1950, jämte delar av väggtimmer med målad dekoration från 1400- eller 1500-tal. Samtidigt hittades fragment av en dopfunt, 1200-talstyp.


Om kyrkans inventarier kan följande nämnas: Bland textilierna finns en mycket värdefull mässhake förfärdigad år 1683 och skänkt till kyrkan år 1686 av kapten Per Håkansson Gyllencaschett. Den är av röd sammet, broderad med guld- och olikfärgat garn. På ryggsidan finns en stoppad reliefbild av den korsfäste Frälsaren.

 

Församlingshögtid i Frödinge på Valdagen 17/9-2017.

Ett fyrtiotal kyrkobesökare samlades till Församlingshögtid i Frödinge kyrka med efterföljande samkväm i Församlingshemmet.

Komminister Arne Thurehult tjänstgjorde i kyrkan tillsammans med vikarierande kantor Inge Danielsson, Ingatorp.

I Församlingshemmet bjöds det på smörgåstårtor med dryck, kaffe och kaka. Senare blev det underhållning av Inge Danielsson. Han spelade dragspel och ledde allsång. Alla sjöng av hjärtans lust och var överens om att det var en lyckad eftermiddag.
De äldsta närvarande fick var sin blombukett.

ARne Thurehult tillsammans med de fyra äldsta, Ingegerd Pettersson, Inger Carlsson, Per Carlsson och Ingemar Hansson Bild: Gertrud Gustavsson
Församlingshemmet Bild: MBE