Kontakt

Svenska kyrkan Besöksadress: Sysslomansgatan 4, Uppsala Telefon: 018-16 96 00 E-post till Svenska kyrkan

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Du kan hjälpa flyktingar och migranter

Det finns många sätt att stödja människor som söker sig till Sverige. Behovet av volontärer är stort och i många församlingar kan du ge av din tid genom att finnas med i svenskträning eller annan social verksamhet. En del församlingar tar också emot kläder, leksaker, matkassar och annat som delas ut till behövande.

Här är exempel på vad du kan bidra med i församlingarna:

• Delta i språkcaféer och öppna mötesplatser.
  • Bidra med kläder, matkassar och hygienartiklar som blöjor, schampo, tvål.
  • Ge samhällsinformation, berätta om hur Sverige fungerar.
  • Lyssna till människors egna berättelser.
  • Bidra med din sakkunskap inom till exempel utbildning, vård, juridik eller samhällskunskap.

Ta gärna kontakt med en församling nära dig för att höra hur du kan hjälpa till.

Hitta din församling

Du kan enkelt hitta vilken församling du bor i genom att gå till sidan Sök församling och skriva in din adress.

Sök uppdrag via Volontärbyrån

Du kan också söka uppdrag genom Svenska kyrkans volontärbyrå. Volontärbyrån hjälper människor och ideella organisationer att hitta varandra.

Till Svenska kyrkans volontärbyrå

Nytt material för ideellt engagerade

Ideella är betydelsefulla i Svenska kyrkans arbete med asylsökande och nyanlända. Verksamheter som språkcafé, kompismatchningar och andra typer av mötesplatser bygger på att ideella bidrar med kunskaper, erfarenheter och tid.

Nu har Svenska kyrkan, Sensus och Ideellt forum tagit fram ett nätbaserat material för att introducera nya ideella medarbetare eller som påfyllnad för de som varit med ett tag. Materialet innehåller bland annat en introduktion till att vara ideell i Svenska kyrkan, goda råd i mötet med människor i asyl- eller etableringsprocessen och grunderna i psykosocialt stöd.

Här hittar du det nätbaserade materialet.

I filmen nedan möter du Ulla Grönlund, volontär i Ersmarkskyrkan (2:50 min).

Material om medmänskligt stöd

Bild: Paul Jeffrey/ACT/Ikon

Svenska kyrkan har tillsammans med Rädda Barnen och Röda Korset tagit fram ett informations- och utbildningsmaterial om hur man kan hjälpa sig själv och andra. Materialet om psykosocialt stöd finns i versionerna:

• Till dig som är ny i Sverige
  • Till dig som möter människor på flykt
  • Till dig som engagerar dig för människor på flykt

För närvarande finns materialet på svenska, arabiska och engelska. Det används i församlingarnas arbete i Svenska kyrkan, men är fritt att använda även för andra organisationer och engagerade. Du beställer materialet i vår webbshop.