Foto: Daniel Hjärtberg

Våra gudstjänstrum höst och vinter

Fram till och med nyårsafton firas gudstjänsterna som vanligt i alla kyrkor i Vetlanda pastorat.

”Sedan har vi begränsat antalet kyrkor som används under vintern, och valt de kyrkor som har effektivare uppvärmning” berättar Jens Hillström som är pastoratets fastighets- och kyrkogårdschef.

Den stora höjningen av elpriserna påverkar Svenska kyrkans församlingar i hela Sverige, och olika pastorat har kommit fram till olika strategier för att kunna fortsätta fira gudstjänster och samla grupper utan att lägga alldeles för mycket pengar på att värma upp byggnader.

”Vi har beslutat att inte fira gudstjänst i kyrkorna när det är minusgrader ute. Vi stänger inga kyrkor, men de kommer vara kalla. De åtgärder som är beslutade är anpassade efter temperatur och inte tidsbestämda. Men de flesta av våra församlingar har bestämt att alla gudstjänster ska firas i församlingshemmen från januari till mars, oavsett temperatur.” berättar Jens vidare. ”Samtliga församlingar har provat församlingshemmen som gudstjänstlokal tidigare.”

Om du vill vara med i en gudstjänst kan du alltid se efter i appen Kyrkguiden (som du laddar ner gratis till din mobil eller surfplatta) eller här på hemsidans kalender. Där står vilken lokal som kommer användas.

VÄLKOMMEN!