Buxbomhäckar

Tyvärr har vi som ni säkert lagt märke till fått in Buxbomssjukan, cylindrocladium buxicola, vilken speciellt drabbat vår kyrkogård i Veberöd.

Små delar av våra häckar har förstörts vilket vi beklagar, och vi arbetar nu med att återställa dessa på olika sätt.

Under våren och sommaren har vi och kommer fortsätta med att bekämpa spridningen vidare. Detta gör vi genom ett helt biologiskt och för människor och djur ofarligt sprutmedel, Microferm, medlet har gett goda resultat runt om i Europa och vi tycker oss nu ha sett att vi fått stopp på spridningen.

Genom att vi dessutom gödslat alla häckar, buskar och träd på våra tre kyrkogårdar under försommaren, hoppas vi snart ha en vacker växtlighet att glädjas åt igen.

På ställen där buxbomssjukan fått fäste har vi prövat att bränna ner plantorna. Detta ser inte så trevligt ut, men till vår stora glädje kommer nya gröna skott ur de svarta resterna. Är denna variant möjlig, skulle detta spara åtskilligt med jobb med att slippa återplantera buxbum samt spara en hel del pengar.

Vi hoppas ni har förståelse för att vi inte kunnat klippa buxbomen i den omfattning vi tidigare kunnat av rädsla för att sprida sjukdomen vidare över kyrkogårdarna. Detta kommer att åtgärdas så fort vi vet att vi få  bukt med farsoten.

Nyplantering av Buxbum är inte aktuellt i nuläget, istället väljer vi Japansk järnek, Ilex crenata, en häckväxt med egenskaper liknande buxbum, vilken kan klippas och formas efter önskemål.

Har du frågor om din gravplats vad gäller växtval eller planteringsråd så kontakta gärna oss som arbetar på kyrkogårdarna.