Växjö stift Besöksadress: Östrabo, 35239 Växjö Postadress: Box 527, 35106 Växjö Telefon:+46(470)773800 E-post till Växjö stift

Ung i den världsvida kyrkan

Ung i den världsvida kyrkan är Svenska kyrkans utbytesprogram där du under tre månader får dela liv, vardag och verklighet i en kyrka i Tanzania, Brasilien, Costa Rica, Filippinerna eller Sydafrika.

I detta utbyte ges ungdomarna möjlighet att dela erfarenheter i de olika trossamfunden under en tremånadersperiod.  På samma vis får ungdomar från vårt vänstift i Costa Rica eller de andra deltagarländerna möjlighet att besöka Sverige och församlingarna här.
Är du över 18 år kan du bli deltagare i Ung i den världsvida kyrkan. Kanske vill din församling vara värd för en period? Hör av er till stiftsadjunkt Jonas Löhnn!

Ansökningar kan göras årligen, med sista dag den 15 mars

Stipendiater 2016:
Lo Lundberg, Louise Svensson och Niklas Stavnjak från Jönköping var stipendiater från Växjö stift 2016 i Svenska kyrkans utbytesprogram Ung i den världsvida kyrkan. Under hösten tillbringade de tre månader i Filippinerna, Tanzania och Sydafrika för att bekanta sig med arbetet i kyrkan och dela liv och tro i en annan kultur.

Lo Lundberg – stipendiat genom Ung i den världsvida kyrkan som åkte till Filippinerna. 19 år, från Jönköping. Har tagit studenten efter att ha studerat dans på Per Brahegymnasiet i Jönköping. Jobbar som personlig assistent på Råslätt. Hon presenterade sig inför resan:
”Jag ville åka med på den här resan för att se och lära mig mer om ene helt omvänd kultur och vardag än vad vi har här i Sverige. Jag är insatt i humana frågor och vill kunna få se hur det är på plats.”

Louise Svensson – stipendiat genom Ung i den världsvida kyrkan som åkte till Tanzania. 20 år, från Jönköping. Jobbar på förskola. Studerade estet musik på Per Brahegymnasiet i Jönköping.
”Jag sökte för att jag kände att jag ville se och upptäcka en annan kultur och lära mig av den. Jag vill se hur Svenska kyrkan jobbar i andra länder och hur kristendomen skiljer sig från Sverige och hur man lever efter Gud i en annan kontinent.”

Niklas Stavnjak – stipendiat genom Ung i den världsvida kyrkan som åkte till Sydafrika. 20 år, från Jönköping. Har året efter studenten provat på olika yrken samt tågluffat i Europa.
”Prästen i min församling tipsade mig om att söka. Hon visste att både jag och mina vänner var väldigt intresserade av samhällsfrågor och världen samt resa i sig. Livet går ut på att utmana sig själv i alla situationer enligt mig.”

Volontärernas blogg

Facebook: sök på "Ung i den världsvida kyrkan"

Blogg och Facebook

Vill ni ha besök av en stipendiat?

Under 2017 kan församlingar kontakta de tre personer som varit utsända hösten 2016. Alla tre har sin hemvist i Jönköping, men kommer gärna ut i olika delar av stiftet och berättar.

• Lo Lundberg som varit på Filippinerna nås på e-post eller telefon 073-984 33 70.
  • Niklas Stavnjak som varit i Sydafrika nås på e-post eller telefon 076-308 35 87.
  • Louise Svensson som varit i Tanzania nås på e-post eller telefon 072-525 67 48.