Präst- och diakonmöte i Växjö

Den 17-19 april 2018 samlades närmare 400 präster och diakoner för präst- och diakonmöte. Temat för mötet var Jesus.

Växjö stifts präster och diakoner vid präst- och diakonmötet 2018 Bild: Maria Kenstam

Biskop Fredrik Modéus kallade samtliga stiftets präster och diakoner till Växjö för präst- och diakonmöte. Detta görs ungefär vart fjärde år i Växjö stift. Vid mötet hålls överläggningar, samtal och fortbildning.

– Jag valde att ge mötet temat Jesus. Vi behöver påminna oss om vår identitet som kyrka, om vem som ger oss uppdraget och om centrum i vår tro, säger biskop Fredrik Modéus.

Dagarna inleddes med en mässa i domkyrkan klockan 10 på tisdagen, följt av en procession i kaftan/ämbetsdräkt till Konserthuset, och avslutades med en sändningsmässa med förnyelse av vigningslöften, även den i Växjö domkyrka. Vid den avslutande mässan medverkade biskop Fredrik Modéus, biskop emeritus Jan-Olof Johansson och ärkebiskop emeritus Anders Wejryd.

Under dagarna varvades föreläsningar, bibelstudier, gudstjänster och seminarier. Dödahavsrullarna, Jesustolkningar i populärkulturens vrår och skrymslen, kristendomen och den ordlösa naturandligheten och Med Jesus i moderniteten är exempel på teman på föreläsningar och seminarier. På torsdagen kl 13:00 gav biskopen sin så kallade ämbetsberättelse i domkyrkan. Han tog då upp aktuella frågor för Svenska kyrkan i vår tid.

Medverkade gjorde bland andra Joel Halldorf, teologie doktor, ledarskribent och kulturskribent, Steven Croft, biskop i Oxfords stift, broder Matthew och broder Jubaraj från kommuniteten Taizé och David Thurfjell, författare, religionshistoriker och professor i religionsvetenskap.