Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Växjö stift Besöksadress: Östrabo, 35239 Växjö Postadress: Box 527, 35106 Växjö Telefon:+46(470)773800 E-post till Växjö stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Pilgrimsvandring

Pilgrimsvandring är en form av andlig fördjupning som engagerar såväl kropp som själ.

Vandra på pilgrimsleder genom Småland

Småland är en del av det stora nätverket av vandringsleder på 400 mil från Santiago de Compostela i Spanien till Trondheim, det gamla Nidaros i Norge.

Du kan vandra (eller cykla) genom Småland på vackra små vägar, genom pittoreska byar med ängar och hagar. Ibland går vandringen i riktiga tassemarker genom stora skogar. Ibland genom ljusa landskap med många sjöar där du kan ta dig en simtur. Njut av en kontemplatativ vandring med mening - stillhet och tystnad, lyssna på fågelsången, upplev djurlivet, kanske passerar en älg, ett rådjur eller en räv på din vandringsväg genom Småland...

Vandringen ger tid att fundera kring Gud och livet. ”Att vandra är att göra upptäckter med hela kroppen”, har någon formulerat saken. ”Att be med fötterna”, är andras erfarenhet av pilgrimsvandring.

De längre leder som finns i Växjö stift är: Franciskusleden (Alvastra – Jönköping, Munkaleden (Byarum – Tallnäs – Nydala), Nydalaleden (Nydala – Värnamo – Markaryd), Västra Sigfridsleden (Nydala – Alvesta – Växjö – Ryd).

En helhetsbild av lederna finns på Visitsmaland - den officiella sidan för besöksnäringen i Småland.

I många församlingar är pilgrimsvandring en del av församlingsarbetet. Leta på församlingarnas webbplatser! Ibland har man även en egen led, som t.ex. Hakarps församling där den 3 km långa Pärlstigen finns.

Äta & Bo

På lagom dagsetapper (ca 15-20 km) finns en säng och något att äta – dock med olika standard. Från herrgårdshotell och stadshotell till vandrarhem eller Bädd & Frukost hemma hos en smålänning.
På hemsidorna finns uppgifter om allt praktiskt kring vandringen och berättelser om sevärdheterna. Vandra långa eller korta sträckor – i flera dagar eller kanske bara under en dag eller några timmar.
Turistbyråerna på de större orterna längs lederna kan berätta mer om lederna – sträckor, sevärdheter, äta och bo.

Pilgrimsvandring och andlighet

När kilometer efter kilometer passerar under fötterna, och dagarna av vandring avlöser varandra, börjar sinnet arbeta med avgörande händelser tidigare i livet, inte sällan sådant som skapat inre sår. Kanske är detta ett av skälen att pilgrimsvandring blivit en efterfrågad form för andligt liv. Vandringen, särskilt en vandring som sträcker sig över flera dagar, ger själen tid att arbeta igenom livsfrågor.

Pilgrimsvandringen ger erfarenheter som är svåra att få på annat sätt. Under vandringen kan ett samtal med Gud pågå, delvis annorlunda än andra samtal med Gud. Det ges tid att bli färdig med, eller komma en bra bit på vägen med, ett område.

Den gemenskapen som uppstår mellan människor i en pilgrimsvandring är också annorlunda, man är mer beroende av ömsesidig hjälpsamhet än vanligt. Vandringen ger både möjlighet att snabbt komma in i det djupa samtalet och att välja ensamheten.

Pilgrimsleder Småland-Öland

Pilgrimsleder Småland-Öland är ett samarbete med många parter: kommuner, Sensus studieförbund, turistnäringen, församlingar, hembygdsföreningar, Växjö stift, Destination Småland, Smålands Turism och S:t Sigfrids folkhögskola. Var och en bidrar med sin kompetens för att skapa nya vandringsleder.

Ambitionen är att vandringslederna ska ha så många dimensioner som möjligt: skönhet, bygdens historia, fysisk utmaning, utrymme för andlig fördjupning, möjlighet till boende och mat, öppna kyrkor samt beskrivningar av det som möter längs leden. På denna webbplats presenteras såväl nya som redan befintliga pilgrimsleder. Med hjälp av de planerade lederna knyts pilgrimsnätet i hela Europa ihop. När de nya lederna tas i bruk går det att vandra mellan de båda stora pilgrimsmålen i Europa: I Norge, Nidaros/Trondheim, och Santiago de Compostela i Spanien genom Småland...

Länkar

Erik Sidenvall

Erik Sidenvall

Växjö stift

Enhetschef för pastoral utveckling