Pilgrimspass

Varför pilgrimspass?

Förr i tiden gjorde pilgrimspasset att pilgrimen lättare fick husrum över natten. I passet intygade prästen att innehavaren var en sann pilgrim. I vår tid fyller pilgrimspasset andra funktioner:

• När du fyllt i passet kan du ta med det till en präst och be om Guds välsignelse över dig och din förestående vandring.
  • I passet kan du  dokumentera din vandring genom att be om stämplar eller  signaturer när du passerar kyrkor och församlingar.
  • Somliga som ger sig ut på en längre vandring, gör det med avsikt att arbeta med något särskilt i det egna livet, söka svar på något, kanske bearbeta en sorg. I pilgrimspasset kan du anteckna en sådan intention med din vandring.
  • För andra är vandringen en form för bön. Kroppen ber genom att vandra. Det kan vara bön inför ett  livsavgörande beslut, bön för familjen, bön för den egna arbetsplatsen -  ja, för det mesta. Även en sådan intention med din vandring kan antecknas i  pilgrimspasset.
  • Pilgrimspasset kan även innehålla några korta tankeord och böner.

Beställ pilgrimspass

Växjö stift har tagit fram ett pilgrimspass att använda vid vandring på valfria sträckor i stiftet. I passet finns möjlighet att dokumentera vandringen t.ex. genom stämplar eller anteckning på platser man passerat. De flesta texter och böner är, utöver på svenska, även på tyska och engelska. Pilgrimspasset är gratis och kan hämtas i stiftskansliets reception, Östrabo i Växjö. Församlingar som vill ha passet kan även beställa detta genom att mejla till vaxeln.vaxjostift@svenskakyrkan.se eller genom att ringa stiftskansliets växel, 0470-77 38 00. Ange hur många pilgrimspass ni önskar.