Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Växjö stift Besöksadress: Östrabo, 35239 Växjö Postadress: Box 527, 35106 Växjö Telefon: +46(470)773800 E-post till Växjö stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Norra Hestra välkomnas till Växjö stift

Vid årsskiftet övergår Norra Hestra församling från Skara stift till Växjö stift och införlivas i Gislaveds pastorat. Lördagen den 6 januari välkomnas församlingen med en festmässa där biskoparna från båda stiften medverkar.

Tid: 11:00 den 6 januari 2018
Plats: Stengårdshults kyrka

– Det är en högtidsdag när Norra Hestra församling blir en del av Växjö stift. Festmässa är ett sätt att hälsa församlingen välkommen. Nu ser jag fram emot att lära känna anställda, förtroendevalda och ideella medarbetare – och att fira gudstjänst tillsammans med alla som vill, säger biskop Fredrik Modéus.

Inför bildandet av Gislaveds pastorat 2016 togs beslut om att Norra Hestra församling skulle ingå i det nya pastoratet, något som även innebar ett stiftsbyte från Skara stift till Växjö stift. Bakgrunden är att Svenska kyrkan strävar efter att nya pastorat ska följa kommungränserna. Från och med 1 januari 2018 tillhör alla sex församlingarna i Gislaveds kommun ett och samma pastorat – och dessutom samma stift. I praktiken har församlingen varit en del av det nya pastoratet sedan det bildades. Att förändringen officiellt träder i kraft först nu beror på att en ny mandatperiod inleds vid årsskiftet, något som krävs för att en stiftsreglering ska kunna genomföras.

– Vi kommer den här dagen att få vara med om en historisk händelse då Norra Hestra församlings byter stift. Vi kommer med stor glädje att ta emot församlingen i Gislaveds pastorat, säger Per-Erik Åkermo, som är tillförordnad kyrkoherde i Gislaveds pastorat.

Norra Hestra församling tas emot i Gislaveds pastorat och Växjö stift i samband med en sammanlyst festmässa i Stengårdshults kyrka på lördag den 6 januari klockan 11:00. Skara stifts biskop Åke Bonnier överlämnar då symboliskt Norra Hestra församling till Växjö stifts biskop Fredrik Modéus. Biskop Fredrik Modéus kommer att predika. Medverkar gör även Per-Erik Åkermo, tf kyrkoherde, Lars Palmers, musiker, Karin Fjellander, sång och Oskar Persson, trumpet. Efter festmässan blir det mingel med enklare servering.

Svenska kyrkan omfattar 13 stift som har till uppgift att genom främjande och tillsyn stödja stiftets församlingar i deras uppdrag. Stiftsregleringar är mycket ovanliga. Senast det skedde i Växjö stift var 2010, 1962 och 1915.

Välkomna att bevaka!

För mer information
Per-Erik Åkermo, tf kyrkoherde i Gislaveds pastorat
0371-836 56
Skicka e-post