Jesus tema när 400 präster och diakoner möts i Växjö

På tisdag går närmare 400 präster och diakoner i procession genom Växjö iklädda kaftan eller ämbetsdräkt. De samlas till präst- och diakonmöte med temat Jesus den 17-19 april.

Biskop Fredrik Modéus har kallat samtliga stiftets präster och diakoner till Växjö för präst- och diakonmöte. Detta görs ungefär vart fjärde år i Växjö stift.

– Jag har valt att ge mötet temat Jesus. Vi behöver påminna oss om vår identitet som kyrka, om vem som ger oss uppdraget och om centrum i vår tro, säger biskop Fredrik Modéus.

Dagarna inleds med en mässa i domkyrkan klockan 10 på tisdagen, följt av en procession i kaftan/ämbetsdräkt till Konserthuset, och avslutas med en sändningsmässa med förnyelse av vigningslöften, även den i Växjö domkyrka. Vid den avslutande mässan medverkar biskop Fredrik Modéus, biskop emeritus Jan-Olof Johansson och ärkebiskop emeritus Anders Wejryd.

Under dagarna varvas föreläsningar, bibelstudier, gudstjänster och seminarier. Dödahavsrullarna, Jesustolkningar i populärkulturens vrår och skrymslen, kristendomen och den ordlösa naturandligheten och Med Jesus i moderniteten är exempel på teman på föreläsningar och seminarier. På torsdagen kl 13:00 avger biskopen sin så kallade ämbetsberättelse i domkyrkan. Han kommer då att ta upp aktuella frågor för Svenska kyrkan i vår tid.

Medverkar gör bland andra Joel Halldorf, teologie doktor, ledarskribent och kulturskribent, Steven Croft, biskop i Oxfords stift, broder Matthew och broder Jubaraj från kommuniteten Taizé och David Thurfjell, författare, religionshistoriker och professor i religionsvetenskap.

Välkomna att bevaka!

Programmet hittar du här.

Präst- och diakonmöte
Biskopen kallar alla stiftets präster och diakoner till överläggningar, samtal och fortbildning ungefär vart fjärde år. Årets tema är ”Jesus”.

Leif Bengtsson, präst- och diakonmötesansvarig
Skicka e-post