Festmässa med biskopen firar in nytt pastorat

På söndag den 14 januari firar biskop Fredrik Modéus festmässa med församlingarna i det nybildade Vetlanda pastorat.

Tid: 14 januari kl 11:00
Plats: Alseda kyrka

Vid årsskiftet bildades ett nytt, större Vetlanda pastorat som består av nio församlingar: Alseda, Vetlanda, Näsby, Björkö, Nävelsjö, Lannaskede, Bäckseda, Korsberga samt Nye, Näshult och Stenberga.

Tidigare har församlingarna ingått i Bäckseda-Korsberga pastorat (Bäckseda, Korsberga och Nye, Näshult och Stenberga) respektive Vetlanda pastorat (Vetlanda, Näsby, Björkö och Nävelsjö), medan Alseda församling och Lannaskede församling inte tidigare ingått i pastorat. Församlingarna består som tidigare. Förändringen handlar om att de nio församlingarna nu ingår i samma pastorat, en samverkansform där församlingarna hjälps åt att utföra grundläggande uppgifter. Pastoratet har ansvaret för ekonomi, personal, fastighetsförvaltning och begravningsverksamhet.

Kyrkoherde i det nya pastoratet blir Peter Wickström, som varit kyrkoherde i det tidigare Vetlanda pastorat. Kyrkoherden, medarbetare och förtroendevalda i det nya pastoratet kommer att hälsas välkomna av biskopen i gudstjänsten på söndag. Det är en gemensam gudstjänst för alla i det nya pastoratet.

– Det ska bli stimulerande och roligt att få arbeta tillsammans i det nya. Men även om organisationen är ny är det i den lokala församlingen som det viktiga arbetet med gudstjänst, undervisning, diakoni och mission utförs. Församlingslivet fortsätter som tidigare, säger Peter Wickström.

Om sammanläggningen
Stiftsstyrelsen i Växjö stift beslutade i februari 2016 om sammanläggningen. Det handlar först och främst om att göra administrationen ännu bättre och effektivare än idag. Det ska ge kraft att satsa pengar och resurser på det viktiga församlingslivet och ge bättre möjligheter att hjälpas åt på olika sätt.

Välkomna att bevaka!

Peter Wickström, kyrkoherde i Vetlanda pastorat