Växjö stift

Prata med oss

Kontakt

Växjö stift Besöksadress: Östrabo, 35239 Växjö Postadress: Box 527, 35106 Växjö Telefon: +46(470)773800 E-post till Växjö stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Biskopskåpan i Kalmar domkyrka – en återvunnen sänggardin?

Hade biskoparna gamla sänggardiner på sig vid kung Adolf Fredriks kröning år 1751? Det kommer magisterstudenten Valentine Jacob att berätta mer om vid ett föredrag i Kalmar domkyrka på onsdag. Föredraget är en del av utställningen Gudomliga skapelser.

Tid: 28 februari kl 18:30
Plats: Kalmar domkyrka

Fransk-amerikanska Valentine Jacob är magisterstudent vid Göteborgs universitet, med fokus på kyrkliga och historiska textilier och textilåtervinning. I vår lägger hon fram sin magisteruppsats. I den har hon studerat utformningen av de 14 biskopskåpor som syddes inför kung Adolf Fredriks kröning år 1751. Var det möjligen tyget från begagnade sänggardiner som fick ny gestalt? En av de 14 biskopskåporna finns i Kalmar domkyrka och kommer att visas under kvällen.

– Biskopskåporna är några av de tusentals textila skatter som ryms i våra kyrkor och som är en del av vårt gemensamma kulturarv. Kyrkornas textilier är ofta rikt utsmyckade och tillverkade i fina material, därför vore det lite roligt om det faktiskt är så att man återvunnit gamla sänggardiner till detta ändamål, säger stiftsantikvarie Maria Brynielsson.

Föredraget är ett av flera inslag i utställningen ”Gudomliga skapelser – kyrkliga textilier från Växjö stift” som pågår den 15 november 2017 – 11 mars 2018 på Kalmar läns museum. Utställningen är ett samarbete mellan Växjö stift och Kalmar läns museum och visar kyrkliga textilier från olika tider och församlingar. Bakgrunden till utställningen är en skadeinventering av kulturhistoriskt värdefulla textilier i Växjö stift 2008-2011. Arbetet resulterade i boken ”Textilier i helig tjänst”, samt i utställningen på Kalmar läns museum. Läs mer här.

Föredraget hålls på engelska och översätts till svenska.

Välkomna att bevaka!

Om biskopskåpor
Biskopskåpan eller korkåpan blev ett kyrkligt plagg på 1000-talet och kan bäras av biskopen men även prästen vid högtidliga gudstjänster samt dop och vigsel. Kåpan används dock inte under nattvarden. Kåpan har utvecklats ur samma överplagg som mässhaken och kunde användas av alla under gudstjänsten, försångarna i kören. På 1200-talet var det nästan bara biskoparna som bar den och vid samma tid utvecklades kapuschongen till en ryggsköld. Biskopskåporna är ofta rikt utsmyckade.

För mer information
Maria Brynielsson, stiftsantikvarie
0470-77 38 06 
Skicka e-post