Äldre får stöd genom familjen Kamprads stiftelse

Ingvar Kamprad är död, men hans minne lever vidare. Församlingar i Småland och på Öland har nu möjlighet att söka pengar ur familjen Kamprads stiftelse, för diakonal verksamhet riktad mot äldre. Växjö stift håller i fördelningen.

Svenska kyrkans församlingar i Småland och på Öland, oavsett stiftstillhörighet, har till och med 1 oktober möjlighet att söka pengar via stiftskansliet. Därefter beslutar stiftsstyrelsens arbetsutskott om fördelning. Totalt finns det 3,4 miljoner kronor att dela ut.

– Det här är en målgrupp som kyrkan alltid har arbetat med och alltid sett. Utmaningarna med ensamhet och utsatthet bland äldre växer och riskerar hamna i skymundan nu när det finns så många andra behov i samhället. Därför är detta bidrag oerhört välkommet och kommer att göra väldigt stor nytta, säger stiftsadjunkt Jonas Löhnn som hanterar ansökningarna.

Bidraget får användas till

• Kollektiva insatser för äldre (inga personliga bidrag utbetalas)
  • Aktiviteter där alla äldre är välkomna oavsett religiös bakgrund
  • Samtliga församlingar i Småland och på Öland, oavsett stiftstillhörighet
  • Företrädesvis aktiviteter i landsbygdsförsamlingar
  • Aktiviteter, som om möjligt, samordnas med andra aktörer

Stiftsstyrelsen kommer särskilt att prioritera nysatsningar och breda samverkanslösningar som kommer de många människorna till del.

Läs mer här.

Växjö stift mottog 2016 fyra miljoner kronor ur familjen Kamprads stiftelse. I fjol delades närmare 600 000 kronor ut till åtta olika projekt i sju församlingar/pastorat. Så här såg fördelningen ut:

Gislaveds pastorat: Samtalsutbildning, 52 800 kr
Gnosjö församling: Dagsresa, 30 000 kr