Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Växjö stift Besöksadress: Östrabo, 35239 Växjö Postadress: Box 527, 35106 Växjö Telefon:+46(470)773800 E-post till Växjö stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

149 sommarkyrkor håller öppet

I år håller 149 kyrkor i Växjö stift sommaröppet med olika aktiviteter. Med sommarkyrkorna vill Svenska kyrkan möta semesterlediga och turister och ge möjlighet att uppleva det levande kulturarv som kyrkobyggnaderna utgör.

– Sommaren är upptäckternas tid. Vi vill lyfta möjligheten att besöka våra kyrkor, som är ett levande kulturarv som används än i dag. Kyrkan är både en mötesplats och en plats där du kan samla dina tankar i lugn och ro, säger Sara Peterson, informatör på stiftskansliet i Växjö.

En del kyrkor finns mitt i staden, andra på landsbygden. Några har nära till vatten, andra till skog. Många av stiftets kyrkor är unika kulturmiljöer, med konstföremål från olika tidsepoker från tidig medeltid och framåt. Kyrkorna är också andaktsrum dit vem som helst kan söka sig, kanske för att tända ett ljus, be en bön eller bara för en stunds stillhet. Många sommarkyrkor bjuder in till gudstjänster, en god kopp kaffe med hembakat, musikevenemang, konstutställningar och andra programpunkter.

Välkommen att göra reportage om våra sommaröppna kyrkor!

Förteckning över sommarkyrkorna
Svenska kyrkan i Växjö stift ger varje sommar ut broschyren Vägen till kyrkrike. I broschyren finns en förteckning över årets sommaröppna kyrkor, kyrko-, kultur- och naturreservat samt pilgrimsleder. Här går det att se vilka kyrkor i just ert närområde som håller sommaröppet, samt kontaktuppgifter för respektive kyrka. Broschyren innehåller även information om bland annat öppettider och gudstjänsttider. Många av kyrkorna har även audioguide där man kan lyssna på information om kyrkan från sin mobiltelefon.

Sommarkyrkor i sociala medier
Svenska kyrkan har tagit fram en app, ”Kyrkguiden”.  Appen gör det möjligt att hitta den kyrka som är närmast dig, oavsett var i landet du befinner dig, samt att få veta mer om kyrkan och församlingen. På @kulturarvet på Instagram bjuds det på bilder och berättelser från det kyrkliga kulturarvet. Många av de sommaröppna kyrkorna finns också på Facebook och Instagram.

Om sommarkyrkor
Sommarkyrkor har funnits ända sedan 1960-talet, då kyrkor på Öland började visa upp sin verksamhet bland annat på campingplatser. Sedan 1980-talet görs en enkel broschyr med information om de sommaröppna kyrkorna. Ambitionen med verksamheten var och är att Svenska kyrkan ska möta folket på semestern.

För mer information
Sara Peterson, informatör på stiftskansliet i Växjö
0470-77 38 02
sara.peterson@svenskakyrkan.se