Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Växjö stift Besöksadress: Östrabo, 35239 Växjö Postadress: Box 527, 35106 Växjö Telefon:+46(470)773800 E-post till Växjö stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Mottagningsgudstjänst

Växjö stift hälsade sin nya biskop Fredrik Modéus välkommen i en stämningsfull och glädjefylld högmässa i Växjö domkyrka den 19 april 2015.

Efter en lång process med val, utnämning och vigning till biskopsämbetet fick Fredrik Modéus för första gången som biskop möta medarbetare och församlingsbor i stiftet.

Under mässan höll Fredrik Modéus sin första predikan som biskop. En personlig och varm predikan som också utmanade. Han nämnde bland annat den nyligen bortgångne Tomas Tranströmers ord: Det finns mitt i skogen en glänta som bara kan hittas av den som gått vilse.

Utdrag ur predikan:
Jag tänker ibland att kyrkan är en plats, inte för de fåraktiga, utan för oss normalvilsna människor som söker det värmande solljuset i livets gläntor. En plats för alla som rätteligen förväntar sig att få möta en trovärdig tolkning av vad det är att vara människa – och får den i ljuset av påskens evangelium om den uppståndne. Och alltsammans gäller såklart också oss med särskilt ansvar i kyrkan. För också en präst, diakon eller förtroendevald kan gå vilse. Och en biskop, som går där med herdestaven. Det är därför nådens gläntor finns där.   

Läs predikan i sin helhet.          

Vid mottagandet bad stiftet för Fredrik Modéus och välsignade honom i hans nya tjänst.  

Representanter från hela stiftet deltog i gudstjänsten. Kammarkören S:t Sigfrid och Ceciliakören medverkade, liksom representanter från Svenska kyrkans unga och vänstift, Dövkyrkan i Växjö stift samt kontraktsprostar. Mottagandet leddes av domprost Thomas Petersson.