Foto: Daniel Westergren

Kyrkovalet närmar sig med stormsteg

Valmedarbetare runt om i stiftet och i hela landet, arbetar för högtryck för att allt ska fungera perfekt den 6-19 september när det är dags för väljarna att lägga sina röster.

Anke Decker på Kalmar pastorat berättar om hur de förbereder sig och laddar inför den viktiga händelsen. - Vi har åkt ut till församlingar med material. Bland annat foldern som Växjö stift tagit fram tillsammans med ett lokalt anpassat blad där du hittar information om vallokaler i pastoratet, öppettider och kort om hur det fungerar med brev och budröstning. Från och med den 30 augusti ska det också finnas material ute från nomineringsgrupperna, berättar Anke. 

Från den 6 september går det bra att börja förtidsrösta i årets kyrkoval.  
- I år är det ju extra viktigt att stanna hemma om man känner sig krasslig. Vi har därför beställt dubbelt så många paket med brev- och budröstning mot vad vi hade tänkt från början.  

Det finns också andra anpassningar som Anke förklarar att de gör med tanke på pandemin.  - Det kommer att vara utökade öppettider i vallokalerna, fler valskärmar, handsprit såklart och mer personal. För väljarna blir det egentligen bättre. Just nu jobbar vi mycket med att informera internt och engagera fler så att det finns folk i församlingar som kan ta hand om köer, ordna aktiviteter och hjälpa väljarna på plats.  

Alla valförrättare ska också utbildas innan valet.  Vi har både ungdomar som är med för första gången och de som är äldre och mer rutinerade. Det är viktigt att alla känner trygga i sin uppgift, då är det också enklare att ge ett bra bemötande, menar Anke. 

Kalmar pastorat provar några nya grepp i år för att nå ut till väljarna.  - Det går ut en liten hälsning till förstagångsväljarna, ett brev till alla över 16 år. Någon församling har också lagt bibelutdelning på valdagen för att locka barnfamiljer att gå och rösta. Anke ser kyrkovalet som ett bra tillfälle för församlingarna att visa upp sig och sin verksamhet.  

- Nu ska det bli kul att träffa de som går och röstar, avslutar hon. 
 
Text: Bodil Askencrantz 

Kyrkovalet i Växjö stift

Som medlem i Svenska kyrkan är du en del av Sveriges största medlemsorganisation, med 5,8 miljoner medlemmar. I kyrkovalet den 6-19 september hade du möjlighet att vara med och bestämma hur din kyrka ska styras.