Kyrkobyggnader och antikvariska frågor

Svenska kyrkan och dess församlingar äger och vårdar en mycket stor del av svenska folkets gemensamma kulturarv.

Svenska kyrkan äger och förvaltar landets äldsta levande kulturarv!

I Sverige finns närmre 3400 kyrkobyggnader som tillhör svenska kyrkan. Alla dessa byggnader ser olika ut och har olika berättelser att förmedla. Genom historien har de smyckats med olika föremål och inventarier utifrån sin tids rådande liturgi. Förändringar har skett regelbundet och då ofta inom den gamla kyrkans väggar. Föremålen och inventarierna är inte bara konstnärligt utförda utan även fyllda av symboler som förmedlar kristendomens berättelser oavsett århundrade, språk och nationalitet. Symbolerna visar tydligt att vi är del i den världsvida kristna kyrkan.

Ofta är kyrkorna belägna på omsorgsfullt förvaltade kyrkogårdar och begravningsplatser där tidigare generationer vilar. De speglar samhällets syn på död och begravning under flera hundra år och är platsen dit alla kan gå för att känna stillhet, tröst och ro.

I Växjö stift finns 289 kyrkobyggnader och kapell som skyddas av 4 kap KML (Kulturmiljölagen). Som medlem i Svenska kyrkan är Du med och bevarar kyrkomiljöerna och därmed en viktig del av landets, men även kristendomens historia. Stiftet hjälper församlingarna och pastoraten i deras arbete med att förvalta denna kulturskatt.

Ekonomiskt stöd

Det kyrkliga kulturarvet tillhör alla och kyrkoantikvarisk ersättning, KAE är statens kompensation för det ansvar som Svenska kyrkan har tagit på sig genom bestämmelserna i kulturmiljölagen. Genom KAE bidrar hela befolkningen till den långsiktigt hållbara förvaltningen av vårt gemensamma kyrkliga kulturarv.

Kyrkoantikvarisk ersättning får tilldelas kulturhistoriskt motiverade kostnader för förvaltning av egendom som är skyddad enligt 4 kap KML. Med skyddad egendom avses kyrkobyggnader, kyrkotomter, kyrkliga inventarier, klockstaplar och begravningsplatser.

Kyrkobyggnadsbidrag, KBB, är ett inomkyrkligt bidrag som, förutom rena vård- och underhållsåtgärder, även kan gå till gudstjänstutveckling och omgestaltning. Bidraget kan till skillnad mot KAE även tilldelas kyrkobyggnader och klockstaplar som inte omfattas av tillståndsplikt genom bestämmelserna i kulturmiljölagen.

Råd och stöd

På Växjö stiftskansli arbetar stiftsantikvarie Maria Brynielsson, stiftsingenjör Per Morin, fastighetsingenjör Mikael Glimsjö samt utredningssekreterare Per Tobiasson för att stötta pastorat och församlingar med rådgivning i byggnadstekniska och antikvariska frågor men även med handläggning av ansökningar om KAE och KBB.

Länsstyrelsen är tillsynsmyndighet och fattar beslut i frågor som rör lagskyddade kyrkor med tillhörande anläggningar och föremål.

Maria Brynielsson

Stiftsantikvarie