Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Växjö stift Besöksadress: Östrabo, 35239 Växjö Postadress: Box 527, 35106 Växjö Telefon:+46(470)773800 E-post till Växjö stift

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Karin och Emma berättar: "Att vara trainee innebär att växa"

15 personer är just nu mitt i sina traineeperioder, på olika platser i Växjö stift. Den gemensamma nämnaren för Emma Toffer och Karin Borg, efter en termin, är att de har vuxit. Både i sig själva och i sin tro. Med olika bakgrund och syn på livet har de hittat rätt i sina församlingar.

Karin Borg i Norrahammar blev intresserad av traineeprogrammet när hon läste kyrkans grundkurs. 

- Efter gymnasiet så ville jag se något annat, jag hade gått naturprogrammet och ville läsa något där jag skulle få reflektera och tänka mer. 

I vanliga fall läser man kyrkans grundkurs på 25 procent samtidigt som man går traineeprogrammet. Men för Karin var kyrkans grundkurs redan avklarad när traineeterminen började. 

- Grundkursen var jättebra! Det var en blandad grupp med både äldre och yngre från olika delar av Sverige. Det var intressanta diskussioner och att få samtala med folk som är på olika steg i livet men som ändå möts i samma frågor gjorde att jag trivdes. 

Det bästa var bibelsamtalen och att få en bredare grund, tycker Karin. I Norrahammars församling är det hennes roll att få se så mycket som möjligt och att prova på många olika arbetsuppgifter. Det har varit mycket samtalsgrupper, men också kyrkogårdsarbete. 

- Jag vill se allt, så mycket som möjligt! Jag vill se helheten och ta del av det församlingsarbete som man inte ser i vanliga fall. Jag har aldrig arbetat på kyrkogården tidigare, så att få vara med där och gräva för en begravning har varit insiktsfullt. Vi ska besöka sjukhuskyrkan och häktet framöver. 

Karin studerar nu med sina resterande 25 procent en distanskurs som heter religion och naturvetenskap vid Uppsala universitet. Det är en utbildning som passar henne bra. Tidigare har hon jobbat som värvare för Naturskyddsföreningen och är mycket intresserad av relationen mellan dessa två ämnen som enligt henne går utmärkt att förena. 

Även om det funnits utmaningar till exempel med att få överblick på nya projekt känner Karin stolthet över sina kollegor och de hon jobbar med. 

- Jag är tryggare och har växt genom att vara trainee och utvecklats för varje uppdrag jag fått inom församlingen. Det är härligt. 

I Vaggeryds kyrka jobbar Emma Toffer som är trainee i Byarums pastorat. Hon har genom traineeprogrammet blivit mer engagerad och aktiv inom kyrkan än hon var innan. Det har funnits ett intresse för kyrkan som vuxit och det var när hon hjälpte till som kyrkvärd som hon tog steget att bli trainee. Det var gemenskapen som lockade och känslan att det verkade kul att prova. 

Arbetsuppgifterna varierar även för Emma som försöker vara en resurs i församlingen genom att hjälpa till med allt möjligt. 

- Mitt fokus har från början varit på barn- och ungdomsverksamheten och eftersom jag inte har tidigare erfarenhet av kyrkan, så började jag från grunden. 

Dock så har Emmas fokus förflyttats en aning under terminen och nu har hon fått upp ögonen för diakoni. Här finns nu hennes entusiasm och Emma lyser upp när hon berättar om det. 

- Det här passar mig! Att få skapa möten som betyder något tycker jag är fantastiskt och att få hjälpa gör det så intressant. 

Diakoni är något som Emma vill gå vidare med. Hon har samlat information och kontaktat olika högskolor och universitet om hur man skulle kunna lägga upp en utbildning för att bli diakon. Det är en lång utbildning, berättar Emma. Även om det betyder studier i många år så kommer det vara värt det för att nå det nya målet. 

Förutom att ha hittat rätt i pastoratet så tycker Emma att kyrkans grundkurs gjort att hon har växt i sin tro och lärt sig mer om bibeln, samt utvecklat sina egna tankar kring den. 

- Kyrkans grundkurs är superintressant! Jag lär mig mycket genom diskussioner och vårt aktiva deltagande. Till exempel har jag lärt mig vad diakoni är och bibelkunskap men vi har också haft olika teman. Att vara trainee och att få prova på har öppnat upp för nya erfarenheter och framtidsmål för Emma. 

Ellen Ekström

Artiklar från Växjö stifts sida i Kyrkans Tidning