Jobba i Svenska kyrkan

I Svenska kyrkan finns möjligheten att jobba inom många olika områden. Dels har vi fyra profilyrken: diakon, präst, kyrkomusiker och församlingspedagog, men det finns även många andra yrken.

I Svenska kyrkans församlingar anställs människor med mycket varierande kompetenser. Det kan handla om personal som ska arbete på kyrkogårdar, personalsekreterare, it-tekniker och ekonomer. Svenska kyrkan bedriver en kvalificerad och mångskiftande verksamhet och lockar som arbetsplats människor med olika bakgrund. För de flesta tjänster krävs medlemskap i Svenska kyrkan och att den som anställs kan ställa sig bakom kyrkans grundläggande värderingar.

För att lösa församlingens grundläggande uppdrag att vara  en öppen kyrka i vår tid anställer och utbildar Svenska kyrkan. Dessa kallas ”profilyrken” inom Svenska kyrkan. Stiftet spelar en särskild roll i utbildningen till dessa yrkeskategorier. Funderar du på att utbilda dig till diakon, församlingspedagog, kyrkomusik eller präst, följ länken för mer information om hur du kan ta kontakt med ansvariga personer på stiftskansliet.

Mycket av Svenska kyrkans arbete bedrivs av ideella. Det kan exempelvis handla om arbete med församlingsens gudstjänstliv, arbete med aktiviteter för asylsökande och flyktingar eller om läxhjälp till barn i skolåldern. Vill du engagera dig ideellt i din församling kan du följa länken.

Har du frågor om hur man utbildar sig till Församlingspedagog, KyrkoMusiker, Diakon eller Präst?

Vi vill vara en studiemiljö där vi kan utveckla professionalitet, växa i tro och kärlek till Svenska kyrkan och där vi stärker vår förmåga att analysera vår samtid och gestalta evangeliets tilltal till varje människa i varje tid.

Här kan du utbilda dig till diakon, församlingspedagog, kyrkomusiker och präst.

Välkommen att läsa mer på Svenska kyrkans utbildningsinstituts sida

Läs mer om Växjö stifts rekryteringsarbete på intranätet

Se filmen där Giselle, Håkan och Pernilla berättar om sitt val att bli diakoner.

Rekrytering pedagoger

Christina  Evertsson