Gudomliga skapelser - kyrkliga textilier från Växjö stift

Utställningen Gudomliga skapelser på Kalmar läns museum stängde den 11 mars, men fler föreläsningar på temat kommer. Håll utkik på denna sida! Stommen i utställningen kan också hyras och då kompletteras med lokala textilier.

Våra kyrkor rymmer tillsammans tusentals textila skatter. Det handlar om allt från antependier till mässhakar. För några år sedan inventerades kyrkliga textilier i Växjö stift. Arbetet resulterade i boken Textilier i helig tjänst och blev sedan även en utställning där vi visade kyrkliga textilier från olika tider och församlingar.

Från och med den 1 april finns det möjlighet att hyra stommen i utställningen och komplettera med egna textilier. Här finns mer information.

Under utställningen Gudomliga skapelser genomfördes följande programpunkter:

Invigning 15 november:

Den 15 november invigde biskop Fredrik Modéus utställningen och kyrkliga textilier ”Gudomliga skapelser”.

Föreläsningar på Kalmar läns museum:

29 november: Vem passar i mitra? Med Jan-Olof Johansson, biskop emeritus, Växjö stift

31 januari kl 18: I symbolernas värld. Med Arne Wiig, teologie doktor i religionshistoria berättade om kyrkornas symbolvärde.

7 februari kl 18: Mässhakefestival. Med präster från Kalmar län. Konferencierer: Teresia Clifford, stiftsadjunkt, och Maria Brynielsson, stiftsantikvarie, Växjö stift. Läs en artikel om och se bilder från Mässhakefestivalen.

14 februari kl 18: Vackert och värdigt. Liturgiska textilier från svenska ateljéer 1880-1930. Med Margareta Ridderstedt, textilhistoriker

28 februari kl 18.30: Sänggardiner blev biskopskåpor? Med Valentine Jacob, magisterstudent vid Göteborgs universitet med fokus på kyrkliga och historiska textiler och textilåtervinning.

7 mars kl 18: Så arbetar vi med kyrkliga textilier. Med textilkonservator Evelina Sand och antikvarie Berit Eklöf, Kalmar läns museum

Fler föreläsningar på temat kommer - håll utkik på denna sida för fler Gudomliga föreläsningar!

Textilier i helig tjänst

Växjö stift har tidigare gett ut boken "textilier i helig tjänst". Vill du veta mer om boken eller beställa den? Här kan du läsa mer