Växjö stift Besöksadress: Östrabo, 35239 Växjö Postadress: Box 527, 35106 Växjö Telefon:+46(470)773800 E-post till Växjö stift

Gudomliga skapelser - kyrkliga textilier från Växjö stift

Utställningen Gudomliga skapelser på Kalmar läns museum stängde den 11 mars, men fler föreläsningar på temat kommer. Håll utkik på denna sida! Stommen i utställningen kan också hyras och då kompletteras med lokala textilier.

I spåren av Gudomliga skapelser

Föreläsningsserien ”I spåren av Gudomliga skapelser” ingår i det större arbete som Växjö stiftskansli bedrivit under flera år och som resulterat i boken Textilier i helig tjänst och utställningen Gudomliga skapelser på Kalmar läns museum.

Under våren tar oss I spåren av Gudomliga skapelser till:

- 20 mars: Lenhovda församlingshem den 20 mars
-  5 april: Nicodemusgården, Kalmar den 5 april
- 16 april: Linneryds församlingshem den 16 april

Vid dessa tillfällen kommer stiftsantikvarie Maria Brynielsson ta med åhörarna på en resa i de kyrkliga textiliernas värld med ett särskilt fokus på de textilier som finns i närliggande kyrkor.

17 maj i Nicodemusgården, Kalmar: Katarina Sandström berättar om vad Anna Maria Hoke betytt för den kyrkliga textila konsten, särskilt i Växjö stift. Vi får också glimtar från hennes spännande liv. Katarina Sandström är medförfattare och redaktör för boken Livets tråd som skildrar Anna Maria Hokes konstnärliga gärning.

I spåren av Gudomliga skapelser, här visas bilder från evenemangen:

- Sänggardiner blir biskopskåpor 3 maj 2018
- Vernissage av Gudomliga skapelser på Öland, Himmelsberga museum, Ölands museum 10 maj 2018
- Borderskan Helena Larsdotter, Föreläsning med textilkonservator Karin Falk Dreier och museichef Pia Löfgren den 24 oktober 2018.
- Katarina Sandström berättade om Anna-Maria Hoke i Mariakyrkan i Värnamo den 11 november 2018.

Boken Textilier i helig tjänst och utställning att hyra

Våra kyrkor rymmer tillsammans tusentals textila skatter. Det handlar om allt från antependier till mässhakar. För några år sedan inventerades kyrkliga textilier i Växjö stift. Arbetet resulterade i boken Textilier i helig tjänst och blev sedan även en utställning där vi visade kyrkliga textilier från olika tider och församlingar.

Från och med den 1 april finns det möjlighet att hyra stommen i utställningen och komplettera med egna textilier. Här finns mer information.

Under utställningen Gudomliga skapelser genomfördes följande programpunkter:

Invigning 15 november 2017:

Den 15 november invigde biskop Fredrik Modéus utställningen och kyrkliga textilier ”Gudomliga skapelser”.

Föreläsningar på Kalmar läns museum:

Vem passar i mitra? Med Jan-Olof Johansson, biskop emeritus, Växjö stift

I symbolernas värld.
Med Arne Wiig, teologie doktor i religionshistoria berättade om kyrkornas symbolvärde.

Mässhakefestival. Med präster från Kalmar län. Konferencierer: Maria Kanje och Maria Brynielsson. Läs en artikel om och se bilder från Mässhakefestivalen.

Vackert och värdigt. Liturgiska textilier från svenska ateljéer 1880-1930. Med Margareta Ridderstedt, textilhistoriker

Sänggardiner blev biskopskåpor? Med Valentine Jacob, magisterstudent vid Göteborgs universitet med fokus på kyrkliga och historiska textiler och textilåtervinning.

Så arbetar vi med kyrkliga textilier. Med textilkonservator Evelina Sand och antikvarie Berit Eklöf, Kalmar läns museum

Textilier i helig tjänst

Växjö stift har tidigare gett ut boken "textilier i helig tjänst". Vill du veta mer om boken eller beställa den? Här kan du läsa mer