Gudomliga skapelser - kyrkliga textilier från Växjö stift

Kom och låt ögat njuta av vackra broderier, sprakande färger och exklusiva material i textila mästerverk från våra kyrkor! Utställningen pågår 15 november 2017–11 mars 2018 på Kalmar läns museum.

Våra kyrkor rymmer tillsammans tusentals textila skatter. Det handlar om allt från antependier till mässhakar. För några år sedan inventerades kyrkliga textilier i Växjö stift. Arbetet resulterade i boken Textilier i helig tjänst och har nu även blivit en utställning där vi visar kyrkliga textilier från olika tider och församlingar. Kom och låt ögat njuta!

Invigning 15 november:

Den 15 november invigde biskop Fredrik Modéus utställningen och kyrkliga textilier ”Gudomliga skapelser”.

Föreläsningar på Kalmar läns museum:

29 november: Vem passar i mitra? Med Jan-Olof Johansson, biskop emeritus, Växjö stift

Biskopsmössan, mitran, är det enda plagg som är förbehållet biskopen. Men var kommer den ifrån och vad symboliserar den? Biskopen bär också en kåpa som ofta är vävd i samma tyg som mitran. Andra biskopsinsignier är kräklan, staven, och guldkorset från 1804 i halsband. Jan-Olof Johansson, biskop emeritus i Växjö stift, berättar under kvällen om biskopens kläder och andra biskopsinsignier i allmänhet och om Kalmars och Växjös i synnerhet.

31 januari kl 18: I symbolernas värld. Med Arne Wiig, teologie doktor i religionshistoria med särskild inriktning mot kognitiv metaforteori och religiös symbolik. Det finns en rik symbolvärld i de svenska kyrkorna och de flesta symbolerna är mycket gamla. Men vad betyder de? Det får du veta den här kvällen! Arne Wiig berättar också om varför textilierna ser ut som de gör.

7 februari kl 18: Mässhakefestival. Med präster från Kalmar län. Konferencierer: Teresia Clifford, stiftsadjunkt, och Maria Brynielsson, stiftsantikvarie, Växjö stift.

Mässhaken är ett religiöst plagg med gamla anor som sträcker sig ända tillbaka till antiken. Form, utseende och material har skiftat genom tiderna. Kom och låt ögat njuta av vackra mässhakar från flera av traktens kyrkor, burna av präster i olika församlingar.

14 februari kl 18: Vackert och värdigt. Liturgiska textilier från svenska ateljéer 1880-1930. Med Margareta Ridderstedt, textilhistoriker

Margareta Ridderstedt, textilantikvarie, forskare och författare, berättar under kvällen om kyrkliga textilier, ateljéerna och konstnärinnorna bakom dessa vackra föremål. Margareta disputerade i konstvetenskap under 2017 med avhandlingen ”Vackert och värdigt” och kommer under kvällen att lyfta fram lokala exempel.

7 mars kl 18: Så arbetar vi med kyrkliga textilier. Med textilkonservator Evelina Sand och antikvarie Berit Eklöf, Kalmar läns museum

Att ta hand om kyrkliga textilier så att de bevaras på bästa sätt till eftervärlden, kräver stor kunskap och många timmars arbete i konservatorsateljén. Textilkonservator Evelina Sand och antikvarie Berit Eklöf berättar om hur de konserverar kyrkotextilier. Kvällen innehåller både en presentation och ett besök bakom kulisserna i konservatorsateljén.

Kostnad och bokning

Alla föreläsningar kostar 125 kronor, 75 kronor för dig som har årskort, där inget annat anges. Varje program varar 1-1,5 timme. Alla programpunkter hålls på Kalmar läns museum.

Förboka din biljett för att vara säker på att få plats genom att ringa 0480-451370 vardagar 8-10 och 14-16 eller mejla till reception@kalmarlansmuseum. Du kan också boka själv på nätet, gå in på www.kalmarlansmuseum.se Biljetterna ska vara betalda senast en vecka före programmet.

Folder om vilka föreläsningar som erbjuds

Är ni en församling eller förening?

För grupper om minst 10 personer på vardagar och minst 20 personer på helger erbjuds olika paketlösningar med (eller utan) mat, guidning och visning av länsmuséets textilkonserveringsateljé. Ni väljer själva utifrån budget, tidstillgång och intresse!

Läs mer om de olika paketlösningarna här

Textilier i helig tjänst

Växjö stift har tidigare gett ut boken "textilier i helig tjänst". Vill du veta mer om boken eller beställa den? Här kan du läsa mer