Ur Kyrkans Tidning nr 42, 2019
I kaffetältet bjöds det varm dryck och macka under Växjö stifts årliga Fortbildningsvecka. Kaffet värmde gott under de kyligare morgnarna. Kökspersonalen på St: Sigfrids folkhögskola förberedde fika, lunch och middag till runt 200 besökare per dag. Ett stort kursutbud lockade många och en av kurserna med flest deltagare var ”Plantskola – att etablera träd och häckar” med Jörgen Andersson Warpman som hade 87 anmälda.
–Kyrkan behöver värna sitt gröna kulturarv också, det finns så mycket historia i våra växter på kyrkogårdarna. Det är viktigt att vi planterar utifrån den biologiska mångfalden samtidigt som det ska se vackert ut, säger Erika Wahlnemo, kyrkogårdsvaktmästare i Ryssby-Åby pastorat. Erika gick ”Plantskola – att etablera träd och häckar” och har fått mer kunskap i hur man åtgärdar sjuka träd samt hur man anpassar planteringarna utifrån klimatförändringarna.
Efter kaffet inleddes dagen med morgonmässa följt av ett kort inspirationspass. Vaktmästarna på St: Sigfrids folkhögskola såg till att allt flöt på smidigt. Magnus Dahl, som är en av vaktmästarna, berättade att han gick runt 20 000 steg varje dag.
”Våga fråga!” var det viktigaste budskapet när Göran Melin, biträdande räddningschef i Jönköping, talade om suicidprevention. Det är inte farligt att ställa frågan om någon funderar på att avsluta sitt liv, tvärtom kan det vara till stor hjälp. Fråga, lyssna och erbjud dig att följa med och söka vård, men prata inte om metoder. Kyrkan har mycket att bidra med och kan komma med hopp och tro, berättade Göran.
Energidepåerna fylldes återigen på under lunchrasten. En stor portion hemlagad mat, lite paus och frisk luft satt fint innan det var dags för kurser igen.
Emma Toffer, ungdomsledare i Byarums pastorat och Per Eriksson, pedagog i Emmaboda pastorat gick kursen ”Filma med mobilen” som Jan-Allan Stefansson höll i. Jan-Allan skickade ut kursdeltagarna med uppgiften att filma ett nyhetsinslag för att öva på hur man berättar med bild.
–Vi fick mycket verktyg samt tips och tricks att använda sig av. Jag blev påmind om hur man kan tänka när man ska filma med mobilen. Film är bra att använda i marknadsföring. Det är också viktigt att tänka på hur man monterar bilden. Ljuset är viktigt, naturligt ljus är bra har vi fått lära oss, berättade Per Eriksson.
–Starkt solljus kan också bli fel även om man först tänker att det kan bli bra. Det är helt fantastiskt att få öva såhär, tycker Emma Toffer.
På kvällstid samlades besökarna för underhållning med Marika Carlsson, Emil Jensen och Pelle Sandstrak. Pelle hade stand-up föreläsningen ”Mr Tourette - För Ovanlighetens Skull” på onsdagskvällen som bjöd på både humor och allvar.
Veckan avslutades med olika utställare och konst i form av Carbon Ruins – En utställning om fossilåldern. Projektledare Jonas Löhnn ser att årets program innehåller fler kurser och har lockat fler besökare än tidigare år.
–Att Fortbildningsveckan nu är igång är oerhört roligt. Vi har uppnått en bredd i kurser så vi når fler kompetenser. Vi når långt ut i församlingarna men vi når inte riktigt fram till ideella, så där kan vi göra mer, berättade Jonas Löhnn.