Biskopens kräkla

En ny kräkla i glas, silver och oxelträ togs i bruk i Växjö domkyrka den 12 juni 2011, i samband med en prästvigning.

Biskopsstaven knyter an till stiftet i både materialet och symboliken. Staven utgörs av oxelträ, ett träslag som ofta växer vid kyrkor och kyrkogårdar i Växjö stift. Kroken är utformad i silver, som med sin varma glans står vackert mot glasets lyster. Glasriket tillhör Växjö stift och därför finns det tre glaspartier placerade på kräklan.

Mitt på trästaven är en blå glasstav fylld av luftbubblor infattad. Den ska föra tanken till Växjösjön, där de tre martyrerna Unaman, Sunaman och Vinaman enligt legenden uppenbarade sig för helgonet Sankt Sigfrid på 1200-talet. Den knyter också an till det vatten som finns i Växjö stift, som Vättern och Kalmarsund.

En glascylinder under kroken bär bilden av tre ansikten som ska symbolisera de tre martyrernas avhuggna huvuden. Silverkroken omfattar en glasplatta i slipad kristall som utformats som en Betlehemsstjärna.

Kräklan togs fram på initiativ av biskop Jan-Olof Johansson (biskop i Växjö stift 2010-2015). Biskop Jan-Olof var involverad i processen kring formgivning och symbolik och han var den förste biskopen att bära kräklan.

Kräklan är konstnärligt utformad av Erika Lagerbielke och har skapats i samarbete med Orrefors, silversmeden Wolfgang Gessl och konsthantverkaren och designern Lars Apelmo.

Växjö stift har ytterligare fyra kräklor. En kräkla finns i vart och ett av de tre länen Jönköping, Kalmar och Kronoberg. Det finns även en kräkla från Skärstad som är helt i trä. När den nya biskopsstaven togs i bruk ersatte den kräklan i Kronobergs län, som är placerad i Växjö domkyrka och tillverkades på 1800-talet. Biskopsstaven var mycket sliten och är nu museiföremål.