Biskopens kläder

Biskop Fredrik Modéus i biskopskåpa och mitra
Biskopskåpa, mitra och stola från Jan-Arvid Hellströms tid som biskop (1991-1994) Bild: Martina Wärenfeldt

MITRAN (BISKOPSMÖSSAN)

Mitra betyder huvudbindel på grekiska och är biskopens huvudbonad. Den är känd från 700-talet som ett biskopligt plagg och fick sin nuvarande form under 1200-talet, med två spetsar uppåt och två nedhängande nackband. Banden tolkas ibland som symboler för Bibelns två testamenten. Mitran används vid biskopliga handlingar men också vid vissa moment i mässan.

BISKOPSKORSET

Biskopskorset är sedan 1200-talet ett episkopalt tecken. Det försvann vid reformationen men återinfördes år 1805 av Gustav IV Adolf. Det kors som Växjö stifts biskop bär gjordes ursprungligen till Ludvig Mörner, biskop i Växjö stift 1800-1823.

KRÄKLAN (BISKOPSSTAVEN)

Kräklan är tecknet på biskopens herdeuppdrag och symboliserar omtanke och vägledning. Alltsedan 600-talet har den varit ett biskopligt ämbetstecken som överlämnas av ärkebiskopen vid biskopsvigningen. Den bärs av biskopen i vänster hand med den böjda delen framåt. Kräklan använder biskopen bara i sitt eget stift. Det finns flera kräklor i Växjö stift.

BISKOPSKÅPAN

Biskopskåpan liknar en korkåpan men är ofta mer utsmyckad. Den har utvecklats från en kapuschongförsedd regnkappa. Den blev liturgiskt plagg under 900-talet. Den fick sitt nuvarande halvcirkelformade utseende med en ryggsköld på 1000-talet. Den används vid olika gudstjänster, dock inte när biskopen celebrerar mässan.

STOLAN (BANDET)

Stolan är prästens, biskopens och diakonens ämbetstecken som symboliserar Kristi ok. Stolan är ett ca 2,5 meter långt band som läggs runt nacken. Den är ofta utsmyckad med tre kors. Stolan överlämnas av biskopen vid präst- och diakonvigningen som ett ämbetstecken. Den ska erinra om Herrens ord: ”Ta på er mitt ok och lär av mig, som har ett milt och ödmjukt hjärta, så ska ni finna vila för er själ.” (Matt 11:29)

LILA SKJORTA TILL VARDAGS

Till vardags bär biskopen ofta en lila skjorta. Utanpå skjortan bärs biskopskorset. Skjortans rödvioletta färg var från början purpur, en dyrbar färg som framställdes ur havssnäckor som lever i Medelhavet. I Gamla testamentet skrevs flera gånger om purpur som den färg som användes till prästens dräkt.

Här kan du läsa mer om stiftets nyaste kräkla, Sigfridskräklan, som togs fram 2011.

Under påsknattsmässan 2017 invigde biskop Fredrik en ny biskopskåpa. Här kan du läsa mer om det.

Växjö stifts nya biskopskåpa som invigdes vid påsknattsmässan 2017
Växjö stifts nya biskopskåpa som invigdes vid påsknattsmässan 2017 Bild: Jonna Svensson
Växjö stifts nya biskopskåpa som invigdes vid påsknattsmässan 2017