Biskop

Fredrik Modéus är Växjö stifts biskop. Huvuduppgiften är att leda och inspirera kyrkan i stiftet.

Bild: Lina Alriksson

Den 12 april 2015 vigdes Fredrik Modéus till Växjö stifts 59:e biskop. Veckan därpå mottogs han som biskop i Växjö stift.

Fredrik Modéus är född 1964 och har sina rötter i Jönköping. Han prästvigdes för Växjö stift 1991.

När Fredrik Modéus valdes till biskop verkade han som församlingsherde i Lunds domkyrkoförsamling. Tidigare har han bland annat varit kyrkoherde i Helgeands pastorat i Lund. Han har föreläst och ansvarat för konferenser och seminarier kring förändringsarbete, församlingsbygge och gudstjänstutveckling. Fredrik Modéus doktorerade i systematisk teologi våren 2015.

Modéus har publicerat nio publikationer, däribland Gudstjänstgemenskap i folkkyrkan, Konturer av tro, Längta efter liv - församlingsväxt i Svenska kyrkan och Mod att vara kyrka - om församlingsbygge och kyrkans identitet.

Fredrik Modéus är gift och har tre barn.

Som valspråk har biskop Fredrik Modéus valt ”Guds nåd är allt du behöver”. Det påminner oss om att det viktigaste i livet är gratis. Vi får det som gåva, av nåd. Läs mer om valspråket och biskopsvapnet.

Här hittar du en förteckning över tidigare biskopar i Växjö stift.

Lär känna biskop Fredrik

Se en kort film som presenterar biskop Fredrik Modéus lite närmare.

Biskop Fredrik Modéus

Födelseår: 1964

Prästvigningsår: 1991

Vigningsstift: Växjö stift

Familj: Gift med Carina. Tre barn: Erik, Ida och Arvid.

Fritidsintressen: Jag tycker om att vara med familjen och att resa till nya platser, läser gärna, lyssnar på musik och spelar piano. Jag är sportintresserad och motionerar ofta, på cykel eller med promenader.

biskopens kontaktuppgifter

Linnéa Nordström