Foto: Sara Peterson

Har ni en sommaröppen kyrka?

Då kan ni anmäla er till den uppskattade broschyren "sommaröppna kyrkor" som ges ut av Växjö stift! Här anmäler ni även deltagande i symboljakten. Det är gratis att medverka och anmälan sker senast 31 mars.

I broschyren ”sommaröppna kyrkor 2023” presenterar Växjö stift kostnadsfritt de kyrkor som valt att anmäla att man håller kyrkdörren extraöppen under sommarmånaderna. Kyrkorna måste inte nödvändigtvis ha några aktiviteter utan det räcker att de är öppna för allmänheten. Vi presenterar även pilgrimsleder och reservat i stiftet.  

Öppettider på hemsidan och i appen Kyrkguiden

I år behöver ni inte skriva när kyrkan är öppen, förutom om ni vill bjuda in till speciella aktiviteter under sommaren - då ni gärna får berätta lite mer om det i anmälan. Det är viktigt att ni uppdaterar hemsidan med aktuella öppettider samt appen Kyrkguiden där många tittar för att hitta öppettider, vägbeskrivning med mera. 

Anmälan senast 31 mars!

För att medverka gäller anmälan till Växjö stift senast den 31 mars och vårt enda krav är att kyrkan håller öppet varje veckodag under minst en sammanhängande vecka under perioden 1 juni–31 augusti. Broschyren distribueras i början av juni.

Har ni audioguide i er sommarkyrka?

Vi lyfter även information kring de kyrkor som har audioguide t ex via Kyrkoguiden.se. Ange i formuläret om ni har audioguide.

Symboljakten 2023

Finns det i din kyrka eller på din kyrkogård en symbol som gömmer sig någonstans? Symbolerna kanske kan hittas i måleri eller i något föremål i kyrkan eller på kyrkogården. Då kan din kyrka, i samband med att du anmäler medverkan i sommarkyrkofoldern också anmäla deltagande i symboljakten.    

Under de tre senaste somrarna har alla pastorat och församlingar i Växjö stift erbjudits möjligheten att delta i en sommaraktivitet där besökaren kunnat samla symboler i olika färger genom att leta efter symboler i kyrkans rika symbolvärld. 

Vi fortsätter med symboljakten även i år och besökaren kommer att kunna leta efter lamm. Glöm inte att kryssa i anmälan om ni vill delta i symboljakten! Hör gärna av er till Maria Brynielsson om ni har frågor angående anmälan till symboljakten. 

Ni som deltar i Symboljakten får exempelvis: informationsmaterial om aktiviteten samt förslag på affisch och samlarsymboler lamm (finns i flera olika färger). Mycket av materialet kommer att läggas här på hemsidan samt på intranätet Kornet för egen utskrift.

Vi hoppas att många församlingar vill delta så att vi tillsammans kan väcka nyfikenhet hos besökarna och kanske även upptäcka nya symboler i kyrkorna!  ​

Anmälan skickas via formuläret senast den 31 mars:

Nedan anges beställning för leverans av broschyrer Obs! Vid flera anmälda kyrkor kan ni med fördel skriva totalt antal broschyrer endast på en av era anmälda kyrkor för samfrakt.

Anmälan nedan avser Symboljakten