Angelica Grön från Kalmar är årets stipendiat

Angelica Grön från Kalmar är årets stipendiat från Växjö stift i Svenska kyrkans utbytesprogram Ung i den världsvida kyrkan. I höst åker den kyrkligt engagerade sjuksköterskestudenten till Brasilien.

Från och med början av september kommer Angelica Grön att tillbringa tre månader i Brasilien för att bekanta sig med arbetet i kyrkan och dela tro och liv i en annan kultur. Läs mer om Ung i den världsvida kyrkan, Svenska kyrkans utbytesprogram för ungdomar, här.

Angelica Grön är 24 år och har ett stort kyrkligt engagemang. Just nu har hon tagit en paus i sina sjuksköterskestudier för att arbeta som diakoniassistent med inriktning på konfirmander och ungdomar i Birgittakyrkan i Kalmar. Det diakonala engagemanget ligger henne varmt om hjärtat och hon ser en framtid inom Svenska kyrkan.
– Ända sedan jag konfirmerades har jag varit aktiv inom en rad olika saker som bland annat konfirmandledare, kyrkvärd, ordförande i kyrkans unga, församlingsrådsledamot och kyrkopolitiker. I min församling har jag fått växa genom mina ansvar. Det har format mig till den människa jag är idag, säger Angelica Grön.

Nu känner hon att hon vill testa på något nytt inom kyrkan, och det var därför hon ansökte om att få delta i Svenska kyrkans utbytesprogram.
– Jag vill utöka mina kunskaper och få nya perspektiv. Jag vill se hur den kristna tron utmärker sig i andra delar av världen. Jag vill lära mig mer och fördjupa mig själv, samt utmana mig själv att öppna upp nya perspektiv för min tro. Erfarenheterna vill jag i framtiden använda i vardagen men även inom en framtida tjänst inom kyrkan och i mina förtroendeuppdrag, säger Angelica.

Angelica har ett stort engagemang för den rådande flyktingkrisen. Hon har bland annat varit med och startat upp läxhjälp för barn på högstadiet. Hon är även intresserad av musik och gillar att sjunga och spela instrument, själv eller i grupp.

Under senare delen av våren 2019 kommer Växjö stift att ta emot två personer från Brasilien och två från Costa Rica, som en del av utbytet.