Drakrundan i Svenska kyrkan Växjö

Kan du hitta odjuren under ditt besök? En del av våra sommaröppna kyrkor är med i Växjö stifts drakrunda. Med Drakrundan vill vi uppmuntra dig att besöka kyrkorna men också att verkligen titta och upptäcka nya detaljer.

Drakrundan - leta efter drakar och odjur i kyrkorna

I kyrkorna finns många föremål och symboler. Det allseende ögat och ett kors förväntar du dig säkert att se men det finns mycket mer att upptäcka. Kanske kan du också hitta en drake eller något annat odjur. Den kanske finns på kyrkporten, i måleri, som dekoration på ett föremål, som en vindflöjel på kyrkans eller klockstapelns tak eller på dopfunten.

Drakrundan är del i Växjö stifts projekt om metallföremål och syftet är att uppmuntra till besök i kyrkan och på kyrkogården men framförallt till att verkligen titta och upptäcka nya detaljer.

I hela stiftet är 41 kyrkor är med i Drakrundan, och åtta av dem finns i Svenska kyrkan Växjö.  Förutsättningarna kring sommaröppna kyrkor ser olika ut från kyrka till kyrka. Vissa är öppna för enskilda besök och andra är bemannade. Församlingen planerar och genomför Drakrundan så som det passar bäst just där.

Här finns ett målarhäfte med drakar och odjur att skriva ut.

Läs mer om sommaröppna kyrkor och Drakrundan på Växjö stifts hemsida

Här kan de se vilka av Svenska kyrkan Växjös kyrkor som är med i Drakrundan 2020.

Leta drakar i dessa kyrkor