Svenska kyrkan Växjö

Svenska kyrkan Växjö Besöksadress: Växjö pastorat, Domkyrkocentrum, 35234 VÄXJÖ Telefon: +46(470)704800 E-post till Svenska kyrkan Växjö

Gravar och kyrkogårdar

Växjö kyrkogårds- och fastighetsförvaltning har huvudansvaret för begravningar i Växjö pastorat. Förvaltningen är en del av Svenska kyrkan, men tillhandahåller även lokaler och begravningsplatser för borgerliga begravningar och för dem som inte tillhör ett kristet trossamfund.

I kyrkogårdsförvaltningens uppdrag ligger driften av kyrkogårdarna. Enligt begravningslagen har varje huvudman för begravningsverksamheten skyldighet att tillhandahålla begravningsplatser med lämpligt antal gravplatser och andra allmänna typer av gravanläggningar. Kyrkogårdsförvaltningen följer därför tidens förändringar, behov och önskemål när det gäller utvecklingen av nya typer av begravningsskick.

Det är även kyrkogårdsförvaltningen som utför kremering och transporter av avlidna, förutom mellan hemmet och kyrkan som begravningsentreprenörerna ombesörjer.

Alla gravar ska skötas så att de ser trevliga ut. Antingen gör man det själv eller så kan kyrkogårdsförvaltningen överta skötseln mot en avgift.

Det finns 43 kyrkogårdar som används aktivt samt sju ödekyrkogårdar, 39 kyrkor/kapell och ett krematorium. Dessutom förvaltas 144 fastigheter i form av församlingshem, prästgårdar, personal- & ekonomibyggnader.

Aktuellt på Kyrkogårdsförvaltningen

Kontakta Kyrkogårds- och Fastighetsförvaltningen