Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Svenska kyrkan Växjö Besöksadress: Växjö pastorat, Domkyrkocentrum, 35234 VÄXJÖ Postadress: Växjö pastorat, Box 307, 35105 VÄXJÖ Telefon: +46(470)704800 E-post till Svenska kyrkan Växjö

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Medlemskap

Svenska kyrkan Växjö finns för alla människor, avsett ursprung, nationalitet, sexuell läggning och ålder. Hit är du alltid välkommen, alla dagar om året.

Svenska kyrkan finns för alla

Svenska kyrkan Växjö står för alla människors lika värde. Det är en självklarhet att du är välkommen till alla våra kyrkor, gudstjänstlokaler och församlingsaktiviteter precis så som du är. Kyrkan är en mötesplats för alla människor. Oavsett om mötet sker i gudstjänsten, i någon av alla de aktiviteter som anordnas i våra församlingar eller i ett personligt samtal. Oavsett vem du är, är du alltid välkommen hit.

Tillgänglighet

Vi arbetar på att alla vara lokaler ska vara tillgänglighetsanpassade bland annat genom att handikappanpassa entréer och toaletter. Många av våra kyrkor har teleslingor och vi försöker att alltid tillgodose behov av tolkning, oavsett om det gäller teckenspråkstolkning eller språktolkning. Om du saknar någonting eller har några frågor är du välkommen att kontakta oss på telefonnummer: 0470-70 48 00 eller via mail till Växjö pastorat

Medlemskap

Man blir medlem i Svenska kyrkan genom dopet. Alla kan döpas och alla kan bli medlemmar. Är du osäker på om du är medlem eller har andra frågor om medlemskapet är du välkommen att kontakta Svenska kyrkan Växjö, tel: 0470-70 48 00.

Att vara medlem

Som medlem i Svenska kyrkan hör du till en församling som finns i närheten av där du bor. Församlingarna i Växjö kommun är alla en del av Svenska kyrkan Växjö och många av dem erbjuder ett rikt utbud av mötesplatser och aktiviteter. Här kan du läsa mer om församlingarna i Svenska kyrkan Växjö.

Att vara medlem i Svenska kyrkan innebär bland annat att du:

  • kan gifta dig och bli begravd i kyrkan
  • bidrar till verksamhet för barn och unga, körer, familjerådgivning och jourhavande präst
  • är med och stöttar samhällets mest utsatta både i Sverige och utomlands
  • bidrar till att kyrkobyggnaderna bevaras och att kulturhistoriska värden förs vidare till kommande generationer.


Någonting för alla

Många medlemmar finns varje år med i något av kyrkans sammanhang. Det kan till exempel vara i kören, på konfirmationslägret, vid en anhörigs begravning eller i en insamling till det internationella arbetet för bistånd och utveckling.

Som medlem är du välkommen att ta del av det kyrkan erbjuder. Du är också, genom att betala kyrkoavgiften, med och tar ansvar för kyrkans framtida utveckling och kamp för kärlek, människovärde och livskvalitet.

Medlemsavgiften

Svenska kyrkans verksamhet i Sverige och utomlands bekostas av medlemsavgiften, som också kallas kyrkoavgift. Kyrkoavgiften administreras av Skatteverket och betalas i samband med deklarationen. Största delen går till din lokala församling. Hur mycket du betalar i kyrkoavgift beror på två faktorer, din inkomst och vilken församling du tillhör. En obligatorisk begravningsavgift betalas av alla som är folkbokförda i Sverige. Läs mer om Kyrkoavgiften.

Om du inte vill vara medlem

Om du vill avsluta ditt medlemskap måste du skicka in en skriftlig begäran om utträde. Kontakta Svenska kyrkan Växjö, tel: 0470-70 48 00 för mer information.  Du är även alltid varmt välkommen tillbaka som medlem, om du så önskar.