Musik i Älvsborg hösten 2022

Älvsborgs församling erbjuder varje termin ett program med konserter och musikupplevelser av olika slag. Den klassiska kyrko-, kammar- och orgelmusiken är vår grund men programmet erbjuder också gränsöverskridande musik i olika stilar.

MUSIK I ÄLVSBORG HÖSTEN 2022

Söndag 4 september 18.00
Orgelkonsert med barockmusik och romantik
Hans Davidsson, orgel.

Torsdag 8 september 12.30
Orgelsoppa med Camille Bloche
Lunchkonsert i kyrkan. Efteråt hemlagad soppa, 40 kronor.

Måndag 19 september 19.00 (inträde)
Kammarmusik av isländska tonsättare och Felix Mendelssohn
Gästspel av den virtuosa, isländska ensemblen Trio Frón
Introduktion kl. 18.00 med Arna Einarsdottir, programchef på Göteborgs symfoniker. I samarbete med Göteborgs kammarmusikförening och Kammarmusik i Väst.

Tisdag 20 september och onsdag 21 september
Skolkonserter med musiksagan David och Goliat
Tore Sunesson, sång, Pia Brinkman, flöjter, Ulrika Davidsson, cembalo och orgel.

Lördag 24 september 18.00 (inträde)
Romansafton - musik av Robert och Clara Schumann.
Helena Gedda, mezzosopran; Henrik Kilhamn, piano. I samarbete med Pianosällskapet i Väst.

Söndag 25 september 18.00
Färgrik körkonsert med musik från hela Europa
Härlanda Kammarkör under ledning av David Mohlin. Hans Davidsson, orgel.

Söndag den Helige Mikaelis dag 2 oktober 18.00
Musica Älvsborg – premiär för vår nya ensemble
Vokal- och klavermusik av William Byrd, Claudio Monteverdi och Dieterich Buxtehude. Anna Maria Friman, sopran; Amanda Flodin, alt; Karl Peter Eriksson, bas; Ulrika Davidsson, muselaar och cembalo; Hans Davidsson, orgel.

Torsdag 13 oktober 12.30
Orgelsoppa med Ana Benedičič
Lunchkonsert i kyrkan. Efteråt hemlagad soppa, 40 kronor.

Lördag 29 oktober 18.00 (inträde)
Piano och violin i Prag och Wien!
Musik av Mozart, Dvorak och Suk. Nicole Begniewska, violin och Linn Bertland, piano. Göran Österberg, violin och Helena Sul, piano. I samarbete med Pianosällskapet i Väst.

Söndag 30 Oktober 18.00
Folkmusik och barockmusik med riksspelmännen
Torbjörn Näsbom, nyckelharpa och Lukas Arvidsson, orgel, klaver och fiol.

Måndag 31 oktober 19.00
Tidernas förälskelse
Följ med på en kärleksfull resa i tiden! Vi börjar i Italien på 1300 talet med Francesco Petrarka och slutar på 2000 talet i Slottsskogen med Håkan Hellström. Tomas von Brömsen, sång, klarinett, concertina, sälgflöjt; Göran Berg, sång och gitarr; Stefan Sandberg, sång och gitarr.
Obs!  På några håll har annan tid varit angiven för denna konsert, men 19.00 är korrekt. Varmt välkommen!

Sönd. e. alla helgons dag 6 november 16.00
Minnesgudstjänst med musik
Catarina Eckerdal med flera.

Torsdag 10 november 12.30
Orgelsoppa med Camille Bloche

Söndag 13 november 18.00, introduktion 17.30
Hilding Rosenberg: ur 4:e Symfonin ”Johannes Uppenbarelse”
Version för recitativ, kör och orgel. Vokalensemblen LUX; Maria Forsström, mezzosopran; Camille Bloche, orgel; Hans Davidsson, dirigent.

Lördag 19 november 18.00
Klassiska klanger i hösten!
Master studenter spelar kontrastrik kammarmusik. I samarbete med Högskolan för Scen och Musik.

Första söndagen i Advent 27 november kl. 18.00
Adventsmusik
Diskantkören och Älvsborgs vokalensemble. Brassensemble och pukor. Catarina Eckerdal och Hans Davidsson.

Söndag 4 december 18.00
Julfrid, Glädje och Hopp!
Musik ur "Piae Cantiones", av B Marcello, W A Mozart, F Tarrega, G Nordqvist, G Riedel, J Leijon, Å Edvinsson, G Strandsjö, P Simon, D Ellington samt folkmusik
Elisabeth, Mats, Hanna och Simon Persson musicerar tillsammans med Ulrika Davidsson.

Torsdag 8 december 12.30
Orgelsoppa med Hans Davidsson

Söndag 11 december 18.00
César Franck 200 år – mästerlig kammarmusik för pianotrio
Tale Olsson, violin; Erik Wahlgren, cello; Bengt Forsberg, piano.

Måndag 12 december 19.00
Luciagudstjänst
Ljuståg med diskantkören under ledning av Catarina Eckerdal.

Fredag 23 december 17.00 och 19.00
Vi sjunger advents- och julsånger
Mia Samuelsson, trumpet; Roy Andersson, trombon; Hans Davidsson, orgel.

Annandag jul 26 december 18.00
Olivier Messiaen: Julmusik för piano och orgel
Ur Vingt Regards sur l’Enfant Jésus / Tjugo betraktelser över Jesusbarnet (1944) – 30 minuter. Ulrika Davidsson, piano.
La Nativité du Seigneur / Herrens födelse för orgel (1935) – 50 minuter
Nio meditationer för orgel över julens mysterium ­– musik–text-ljus-bild.
Hans Davidsson, orgel.

Välkomna till höstens musikprogram i Älvsborgs kyrka!

Älvsborgs kyrka har ett rikt musikliv. Musiken och församlingssången är central i våra gudstjänster. Någon av våra körer, sång- eller instrumentalsolister medverkar alltid i högmässan. MUSIK I ÄLVSBORG erbjuder varje termin ett program med konserter och musikupplevelser av olika slag. Den klassiska kyrko-, kammar- och orgelmusiken är vår grund men programmet erbjuder också gränsöverskridande musik i olika stilar. Församlingens musikskola med orgel och klaverprofil utvecklas och växer.

I höst startar vi ensemblen MUSICA ÄLVSBORG, skickliga sångare och musiker som medverkar varje termin i konserter och gudstjänster. I tider av oro, kris och krig i vår världsdel lyfter vi fram ”Johannes Uppenbarelse” tonsatt av Hilding Rosenberg under andra världskriget. Musik i Älvsborg samarbetar med Göteborgs orgelfestival, Göteborgs kammmarmusikförening, Pianosällskapet i Väst och Högskolan för Scen och Musik, vilket berikar vårt program och bidrar till att Göteborgs musikliv stärks.

Musiken överbryggar gränser och inspirerar. Välkommen att sjunga i våra körer, delta i musikskolans verksamhet och välkommen till våra gudstjänster och konserter!

Catarina Eckerdal, Hans Davidsson och Camille Bloche
Kyrkomusiker i Älvsborgs församling