Det gudomliga knôr sig in...

"Julstjärnan strålar räddning. Det är en räddning, inte bara för somliga utan för alla." En krönika i adventstid av församlingsherde Åsa.

Nu tänds det första ljuset i adventsljusstaken, stjärnor börjar lysa hoppfullt i fönstren och advents- och julsånger fyller mångas hjärtan. Men, vem berättar om julen för nästa generation? Det gör Näsets kyrka!

Med glädje bjuder vi in hundratals barn från förskola och skola till julsångssamlingar, som en del av bildningen. FN:s barnkonvention lyfter fram barnets rätt till andlig utveckling och där är julberättelsen en självklar klassiker.

Kyrkklockorna här hemma välkomnar Dig advent och jul till nya dimensioner av julefrid och julefröjd. Slå dig ned i kyrkan för en stunds inre reflektion i det gudomliga mötet med det lilla Jesusbarnet i krubban.

Kyrkklockorna här hemma välkomnar Dig i advent och jul till nya dimensioner av julefrid och julefröjd. Slå dig ned i kyrkan för en stunds inre reflektion i det gudomliga mötet med det lilla Jesusbarnet i krubban.

Inkarnationen, Jesu födelse, då Gud blev människa, handlar om fenomenet att det gudomliga” knÔr sig in” (på ren göteborgska) i den alldeles vanliga världen. Mitt i den mörka natten, väcktes fåraherdarna av ett ljussken och änglasång: Var inte rädda! Jag bär bud till er om en stor glädje, en glädje för hela folket. Idag har en frälsare fötts åt er… (Lukas evangeliet).

Jag tror att ljuset lyser och änglarna sjunger för oss, då som nu, just i det vanliga vi var och en står mitt upp i. Glädjen över det nyfödda Jesusbarnet, får hela himlen att lysa. Och den natten var alla glada.

Julstjärnan strålar räddning. Det är en räddning, inte bara för somliga utan för alla. För enkla fattiga herdar och för rika, vise män som sitter högt på sina kameler, med risken att få sikten skymd av guld, rökelse och myrra – för alla lyser hoppets stjärna. För dig, mig och ja, för oss alla under stjärnhimlen.

Kom ihåg att Gud och änglarna knÔr sig in, just där du befinner dig i jul, för att skänka julefrid och julefröjd mitt i det som är.

En välsignad god jul önskas dig!
Åsa Markung
Församlingsherde