Tyst retreat på Essingen

Stora Essingen. En ö. En fristad. En retreat. En plats där du har möjlighet att stanna upp och reflektera. Det finns dock ett krav- det ska vara tyst.

Dagen börjar med en gemensam fika då närmre 30 personer samlas för att få dagens tema presenterat för sig. Temat som besökarna ska fundera över är
”Det förlorade fåret”. Därefter följer en kort meditation för att hitta lugnet och tystnaden.

– Det är inte den vanliga kyrkobesökaren som söker sig hit. Det är andligt sökande män och kvinnor i åldrarna 18 till 80 år, berättar diakon Laila Svensson, som är ansvarig för retreaten på Stora Essingen.

Under retreaten är du helt tyst och du har dagen helt till ditt förfogande. Retreaten är kravlös, du behöver varken le eller vara trevlig. Du kan antingen sitta i kyrkans valv och måla, fylla i iotakors med olika färger eller låna en bok och läsa den i någon av kyrkbänkarna. Du kan också sitta i den italienska loggian intill kyrkparken och bara vara. För exempelvis stressade småbarnsföräldrar med sömnbrist finns möjligheten att få låna liggunderlag, kudde och filt och vila inne i kyrkan. På retreatens ”klotterplank” kan du skriva ner tankeord relaterat till dagens tema eller ta ett skrivblock och skriva ner och bearbeta dina tankar och funderingar som lyfts under dagen.

– Det kan vara en stor utmaning att vara tyst en hel dag och att inte söka kontakt med andra människor. Att bara få vara med sig själv. Många tankar uppstår och de kan vara svåra att hantera. Det finns därför också möjlighet till enskilt samtal med en präst eller diakon, berättar Laila. Och det är den enda tiden på dagen som du får lov att tala, tillägger hon.

Mitt på dagen serveras soppa med bröd och även då ska det vara tyst. Under hela dagen finns det möjlighet till massage. Beröring är viktigt. Det finns två massörer som utför klassisk massage. Efter lunch erbjuds rörelsemeditation eller ”helig dans” och det spelas lugn musik på flygeln. När dagen går mot sitt slut bryts tystnaden med en kort avslutande andakt då vi sjunger. I anslutning till retreaten serveras en måltid och efter den följer en stilla mässa.

– Det var då, efter en retreat under den gemensamma måltiden, som en besökare en gång berättade att när han satt i kyrkparken och målade kring temat för dagen, såg han plötsligt en uppenbarelse i sin egen målning. Han hade hittat lösningen, lösningen på alla de samtal han i tysthet hade fört med sig själv under dagen, berättar Laila hänfört.

Text: Charlotte Hörndahl