Nu är vi inne i fastan. En tid med möjlighet till eftertanke och förberedelse inför påsken

Fastetiden varar i 40 dagar, från Askonsdagen fram till påskafton den 31 mars. På söndagarna bryts fastan. Det är fortfarande fastetid, men söndagarna får innehålla det man väljer bort under övriga fastan. Inom Svenska kyrkan kan fastan även vara en tid för eftertanke och ett tillfälle att stanna upp och reflektera över våra liv.

Vad är en kristen fasta?
Att fasta är att avstå från något för att vinna något annat. Fastan handlar om att du ska få tid för eftertanke och bön, och tid för att komma närmare Gud. Fastan kan få vara en tid i livet då vi stannar upp.

Om du fastar behöver det inte betyda att du inte äter. En kristen fasta kan vara att avstå från till exempel tv-tittande, godis, alkohol, kött, Facebook eller något annat. En kristen fasta kan också handla om att avstå från något för att spara pengar. De pengar du inte använder kan sedan gå till någon som behöver dem bättre än du gör.

Under fastetiden före påsk tänker vi på Jesus som gick genom lidandet och döden mot uppståndelse och ett nytt liv.

Fastans färger
Under fastan är färgerna i kyrkan blå eller lila, till exempel på prästens kläder och på altaret. Den lila eller blå färgen står för fasta och bot, det vill säga att ångra sig och erkänna sina fel, få Guds förlåtelse och gottgöra de fel vi gjort.