Västermalms församling

Prata med oss

Kontakt

Västermalms församling Besöksadress: Arbetargatan 21, 11245 STOCKHOLM Postadress: Box 49019, 10028 STOCKHOLM Telefon: +46(8)6504900 E-post till Västermalms församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Pengar från församlingens höstmarknad gick till datorlås i Tanzania


I det fattiga området Kiboroloni i utkanten av staden Moshi i norra Tanzania, ligger Agape Learning Center. Centret som började byggas 2001 med stöd från bland andra Danderyds församling och Stockholms stift, har sedan invigningen 2006, varit en viktig plats för utbildning och möten. Här finns bland annat ett internetcafé, datautbildning och förskola och man anordnar seminarier som riktar sig till fattiga kvinnor med syftet att ge dem möjlighet till egen försörjning. Man informerar även om kvinnors rättigheter och deras lagstadgade rättigheter. 

Själv besökte jag Agape Learning Center våren 2016 och under det besöket såg jag hur mycket nytta centret gör för de fattiga som bor i området. Jag kunde också se hur många trasiga datorer det stod inne i centrets datasal och bestämde att jag skulle försöka få ihop bärbara datorer till centret. Och det gick.

Så när Västermalms församling gjorde en församlingsresa till Moshi september 2016 hade vi med oss 16 bärbara datorer till centret. Datorerna togs emot med stor glädje och jag såg fram emot att få höra att datorerna installerats och börjat användas. 

Under 2017 visade det sig tyvärr att centret inte vågade ha datorerna framme på grund av den stora stöldrisken som tyvärr är vardag i detta område. Jag tog då kontakt med Joakim Friberg, utsänd som volontär till Moshi av Stockholms stift, och frågade om han skulle kunna hjälpa till att få datorerna i bruk. Joakim kom på idén om att vi skulle kunna sätta datorlås på datorerna för att undvika stöld. Nu var det var bara datorlåsen som saknades. 

Genom en del av de pengar som församlingen fick in vid den årliga höstmarknaden kunde vi köpa datorlås som vi skickade ner till Tanzania. Tack vare att använda datorlås anslutna till en 6 mm hårdtvinnad metallvajer är idag samtliga datorer i bruk. Vilket känns helt fantastiskt. 

Så genom pengar från församlingens höstmarknad och många människors gemensamma engagemang, så har idag Agape Learning Center fungerade datorer som kan användas utan att bli stulna. 

Tillsammans kan vi göra skillnad. 
Asante Sana (tack så mycket)!

Text: Jennifer Schulze (församlingsbo, teologistudent och prästkandidat i Stockholms stift)