Nattvard – en gemenskap där alla är inbjudna

Nyhet Publicerad

Svenska kyrkans biskopar publicerade i januari ett nytt biskopsbrev med titeln ”Fira nattvard”. Det behandlar teologiska, ekumeniska och historiska perspektiv. Marjut Ervasti, präst i Västermalms församling svarar på några vanliga frågor om varför vi firar nattvard.

Kyrkoordningens kapitel om nattvard inleds med orden ”Nattvarden är ett sakrament, en av Jesus Kristus instiftad helig måltid med bröd och vin i vilken kyrkan och den enskilde förenas med honom och de troende i alla tider”.

Vad betyder de orden?
-          Det är en väldigt samlande beskrivning av vad nattvarden betyder i vår kyrka. Nattvardsfirande som är så vanligt nuförtiden i Svenska kyrkan har sin grund i att Jesus samlade sina lärjungar, sina vänner, den där sista kvällen innan han sedan dog för att fira den judiska påskmåltiden. Utifrån det han sa under måltiden uppmanade han sina vänner att fortsätta fira den här måltiden såsom de firade den på ett nytt sätt. Han gjorde saker under den måltiden som avvek från den judiska påskmåltiden som firades till minne av att man blev befriad från slaveriet i Egypten. Det är den första förklaringen, sedan talar vi om sakrament som är ett ord för något hemlighetsfullt, ett tecken på något heligt, eller det som man också kan kalla för ett mysterium. Nattvarden i sig har ett inslag av någonting mystiskt eller på något sätt en Gudsnärvaro under måltiden som vi inte riktigt kan sätta fingret på, men som vi känner och tror på. När Jesus firade den första nattvarden med sina vänner startade han någonting nytt som handlade om en förlängning eller nystart på gemenskapen mellan Gud och människor.

Fler människor tar emot nattvard än tidigare, vad beror det på?
- Jag tror att det man gör under en gudstjänst när man får gå fram och delar måltidsgemenskapen, att få göra någonting tillsammans, att ta emot ett litet bröd och att doppa eller dricka en liten klunk, om det är vin eller druvjuice som man använder, är något viktigt att få göra. Människor upplever Gudsnärvaro och det är så kyrkan formulerar sig kring vad nattvarden betyder. Jesus instiftade nattvarden och det finns gåvor att ta emot. Att vara mottagande är någonting vi alla känner och den gränsöverskridande kärleken blir på riktigt under nattvarden. Jag tror att människor på något sätt upplever det här mysteriet med världen och vad Gud vill med människan, att visa sin kärlek genom Jesus.

Varför firar vi nattvard?
- Det är för att komma ihåg Jesus som person, det som hände i hans liv, hans död och uppståndelse. Det är också ett sätt få gemenskap med Gud. Nattvardsgemenskapen finns genom tiderna med alla kristna som levt före oss men också med alla kristna över hela världen. Det finns ett starkt gränsöverskridande element i att ta emot bröd och vin gemensamt och att vi gör det över hela världen varje dag, många gånger om dagen dessutom. Vi upplever gemenskapen tillsammans som kristna eller mer eller mindre kristna kanske vi ska säga, beroende på hur man vill formulera sin tro. Vi söker gemenskapen och vi vet att till gemenskapen är alla inbjudna.

Det är också ofta tydligt i en nattvardsgudstjänst att man känner att jag är inbjuden på riktigt att få ta del av Guds nåd och kärlek. Vi gör det på ett sätt som vi inte kan förklara men vi tror att det är ett mysterium som också verkar och faktiskt är på riktigt, att det vi gör är på riktigt. Det Jesus gjorde för människans skull, det sker i själva nattvarden, i mottagandet.

Hur ofta ska man fira nattvard?
- Man kan egentligen fira nattvard precis hur ofta man vill. Martin Luther som är en viktig grundare av den kyrka som vi lever i som Svenska kyrkan ansåg att vi kan fira så ofta vi vill. Människan är bristfällig och har fel och brister och att vi därför behöver komma till nattvarden för att uppleva Guds nåd och villkorslös kärlek som Gud har att ge människan. Vi behöver därför gå ofta för att hela tiden känna oss befriade, upprättade till ett omtag, att det aldrig är försent för dig som människa i den här världen när du ska leva med andra.

Nattvarden är Guds rika gåva som visar att Guds kärlek inte har några gränser och det finns inget som egentligen kan skilja oss från Guds kärlek.

Vad betyder nattvard för dig?
- När jag går fram under en gudstjänst och får brödet i handen och hör orden Kristi kropp för dig utgiven och när jag sedan doppar brödet i vinet och hör orden om att Kristi blod för dig utgjutet så är det ett direkt tilltal till mig att det här har Gud gjort för mig och Gud vill den här gemenskapen med mig som människa. Jag vet att detta sägs till alla och att alla har möjlighet att komma fram för måltidsgemenskapen är gränsöverskridande där alla sorters människor möts. Det är få platser i vårt samhälle där vi alla verkligen kan mötas och för mig är det en fantastisk sak. Det är en av de saker som gör kyrkan så fantastisk för mig, en orsak till att jag vill leva i kyrkan på det sätt som jag gör idag både som människa men också som präst.

Som präst finns det en sak som jag tänkt en del på och det är det som vi kallar för brödsbrytelsen, när man som präst bryter ett större bröd, som påminner om det lilla brödet oblatet. Det handlar om den enhet som finns människor emellan i nattvarden i kyrkan men också att brödet är brutet för alla och att alla får lika mycket av samma bröd. Det finns en stark rättviseaspekt i nattvarden, att Gud vill fred och rättvisa för människor och för världen blir för mig tydligt i brytandet av brödet. Vi ingår som helt likvärdiga i måltidsgemenskapen inför Gud och Gud vill att vi ska leva i fred, i rättvisa som befriade upprättade människor. Det är mycket som ingår i känslan av att fira nattvard men också vad kyrkan har tänkt genom århundrandena kring nattvardens betydelse, men utan att förta känslan av ett mysterium, det som vi kallar innerlighetens mysterium, för det finns kvar.

Måste man vara döpt för att ta nattvard?
- Ja, egentligen är det så. Kyrkan formulerar själva nattvardsgemenskapen som de döptas gemenskap eller de döptas hem som man kan sjunga i en av psalmerna. Vi frågar självklart inte om du är döpt som en kontrollfråga innan du kan ta emot brödet eller vinet men genom dopet blir du en del av det som hände Jesus Kristus under hans liv och det som innebar både liv, död och uppståndelse. När man är införlivad i hans liv genom dopet kan man också ingå i nattvardgemenskapen som en fortsättning på dopets gemenskap. Dopet och nattvarden hänger tätt ihop.

Får barn ta emot nattvard?
- Det är samma sak för barn som för vem som helst vilken ålder man är i. Är man döpt har man möjlighet att ta emot brödet och vinet. Jag frågar ingen förälder eller något barn om de är döpta. Nattvarden är Guds rika gåva som visar att Guds kärlek inte har några gränser och det finns inget som egentligen kan skilja oss från Guds kärlek. Nattvarden är inte platsen för att skilja en människa från uttryck för Guds kärlek, som nattvarden är.

Hur gör man om man inte vill ta nattvard?
- Man kan ha olika dagar, och man känner inte alltid för det men är med i gemenskapen hur som helst. Vi brukar säga att du är välkommen att vara med i gemenskapen som vi har kring måltiden men du måste inte ta emot bröd och vin men om du vill så kan du få en välsignelse istället.

Vilket sorts bröd och vin ska man använda?
- I biskopsbrevet om nattvarden formulerar biskoparna att man egentligen inte ska fördjupa sig så mycket i vad det ska vara för vin, om det måste vara alkohol, eller vad det ska vara för typ av bröd. Det ojästa brödet oblatet som påminner om ett litet kex eller som smakar lite som ett smörgåsrån har en bakgrund i den judiska traditionen och den judiska påskmåltiden när man äter ojäst bröd. När man skulle fly från Egypten och slaveriet och blev fri hann man inte baka sitt bröd och då blev det ett ojäst bröd man hade med sig. Brödet i sig är en symbol för befrielsen för det judiska folket. För kristna finns allt möjligt som binder oss som människor och vi blir befriade i nattvarden. Vinet är en gammal symbol för glädje och fest, den finns i Bibelns värld, att det ska vara gjort på druva är en återspegling kanske av en region i världen där man odlar vindruvor. Vin var något fint som man hade till fest eller när man skulle fira något särskilt. Gränsöverskridandet handlar om att lätta på sin egen börda, att lämna fram sina misslyckanden, alla fel och brister och det vi får i nattvarden är en frid, att Jesus tar vår skuld och ger sin frid tillbaka. För mig är det oerhört vackert att uppleva det, kanske det finast vi kan få i en gudstjänst.

Lasse Skölving

 

Vem är Marjut Ervasti?
Marjut Ervasti är präst i Västermalms församling och arbetar framförallt i Kungsholms kyrka. Hon ska särskilt arbeta med gudstjänster, dop, begravning, vigselfrågor men också kulturfrågor och kulturens plats i vår kyrka.

Vad är Kyrkoordningen?
Kyrkoordningen är Svenska kyrkans eget regelverk. Den förklarar vilka gemensamma regler som gäller i kyrkan och hur beslut ska fattas. 
Läs mer: www.svenskakyrkan.se/kyrkoordningen

Vad är ett Biskopsbrev?
Biskopsbrevet vänder sig i först hand till Svenska kyrkans församlingar och präster. Det är ett redskap att samtala om vad nattvarden betyder, vilken roll den spelar och vilka traditioner som finns. I brevet hänvisas också till bibelställen och psalmverser som man kan studera och diskutera vidare.
Läs biskopsbrevet här: www.svenskakyrkan.se/biskopsbrev/biskopsbrev-om-nattvarden