När fotbollen blir livsviktig

Inspirerad av fotbolls-VM fokuserar Svenska kyrkans internationella arbete på fotboll som en livsviktig insats för barn och unga på flykt.

De kallar mig "Mama sport"
Bella är 32 år och bor i flyktinglägret Kakuma i norra Kenya. Här jobbar hon som coach för tjejlag inom fotboll och basket.

Flickor som flytt från krig lever under ständig stress. Sexuella övergrepp används som ett krigsvapen av rebeller och militära grupper och många av flickorna har varit med om hemska övergrepp. Hemmiljön är inte heller en helt trygg plats, våld och våldtäkt kan ske både inom familjer, av grannar och av gäng som driver runt i flyktinglägret.

Bella är anställd för att mobilisera tjejerna. Hon stöttar dem och motiverar dem att våga satsa på sin talang och inte gömma sig i hemmet. En stor del av arbetet handlar om att motverka fördomar. I vissa kulturer är det inte accepterat för tjejer att ha idrottskläder och det är svårt att spela fotboll i täckande klänning. Att tjejer ska vistas utanför hemmet och delta i aktiviteter i samhället är också mycket utmanande för vissa kulturer, där kvinnorollen är begränsad till att sköta hemmet och fostra barnen. Därför är Bella anställd för att arbeta just med flickorna och påvisa fördelarna med att låta dem delta i fritidsverksamheter. Bella pratar med föräldrarna och övertygar dem om att sport är bra för deras döttrar. Eftersom hon själv är sund i både värderingar och hälsa blir hon en förebild och en vägvisare. Tjejerna kallar henne för Mama Sport och hon har vunnit många människors förtroende här i Kakuma.

Text: Susanna Olivin
Foto: Jesper Wahlström

Sommarkampanjen pågår från 1 juni-15 augusti
Svenska kyrkans internationella arbete stödjer fritidsaktiviteter för tjejer och killar i flyktingläger världen om. Organiserad fritid förenar flyktingar från olika länder, religioner och kulturer. Under aktiviteterna lär sig ungdomarna om regler, normer och respekt. Genom att samarbeta i exempelvis ett fotbollslag lär de känna varandra, vilket motverkar konflikter och skapar en tryggare tillvaro utan våld. En aktiv fritid för flickor leder till ett mer jämställt samhälle, där alla människor kan delta i aktiviteter och beslut. Ge en gåva som ger livskraft! Swisha till 9001223. Stort tack för din gåva!