Other languages with Google Translate

Use Google to automatically translate this website. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Prata med oss

Kontakt

Västermalms församling Besöksadress: Arbetargatan 21, 11245 STOCKHOLM Postadress: Box 49019, 10028 STOCKHOLM Telefon:+46(8)6504900 E-post till Västermalms församling

Jourhavande präst

Kyrkan kan hjälpa dig. Akut samtals- och krisstöd.

Engagera dig för det du tror på

Att engagera sig ideellt innebär att du med din tid och kunskap bidrar till att saker och ting blir bättre i närsamhället.

I Svenska kyrkan kan du vara medarbetare på många sätt, som anställd, förtroendevald eller som ideell medarbetare och tillsammans bär alla kyrkans gemensamma uppdrag i världen. Att engagera sig ideellt innebär att du med din tid och kunskap bidrar till att saker och ting blir bättre i samhället. Vi tror på engagemangets positiva kraft och att man mår bra av att engagera sig för det man tror på. Samtidigt kommer ditt engagemang både enskilda medmänniskor och samhället i stort tillgodo.

Ann-Sofie Ekroth är volontär i Västermalms församling
Det är en solig och varm vårdag när jag besöker Kungsholms kyrka. Kyrkogården är full av små blå blommor och uppför kyrkbacken strömmar förväntansfulla besökare.
    Utanför kyrkan står det smörgåsar, kakor och kaffe uppdukat och ut genom den öppna kyrkporten letar sig vacker orgelmusik. Volontärerna arbetar snabbt och erfaret och flera gånger måste de fylla på kaffetermosarna med nybryggt kaffe.
– Det är roligt med torsdagarna för att det är så välbesökt. Många kommer hit på sin lunchrast och de är så tacksamma, positiva och glada, säger Ann-Sofie Ekroth, volontär i Västermalms församling.
– Eftersom Orgelmackan varar i 30 minuter hinner du på din lunchrast äta en smörgås, kaka och dricka kaffe samtidigt som du sitter i kyrkbänken och lyssnar på behaglig orgelmusik, tillägger hon.

Svaret var givet
Ann-Sofie har tidigare arbetat som dietist på barnkliniken på Huddinge sjukhus och inom primärvården, men sedan hon blev pensionär har hon arbetat som volontär i Västermalms församling.
– Det är naturligt för mig att gå i kyrkan, det har jag gjort sedan barndomen och när jag blev tillfrågad att hjälpa till vid kaffeserveringen efter lunchmässan i Kungsholms kyrka för tio år sedan, var svaret givet, berättar hon.
    På den tiden serverades kyrkkaffet i församlingshemmet på Hantverkargatan 6 och var då inte särskilt välbesökt, men Ann-Sofie kom med förslaget att det kanske vore trevligare om kyrkkaffet serverades inne i kyrkan istället och då blev det genast mycket populärt. I dag har kyrkkaffet även utökats med en smörgås.

Fin sammanhållning
Ann-Sofie hjälper även till på sopplunchen varannan vecka efter högmässan i Kungsholms kyrka när hon har möjlighet.
– Det känns bra att kunna hjälpa till och det är lätt att hjälpa till för att det är så välorganiserat. Jag bestämmer själv hur mycket jag vill arbeta. Vi har också en mycket bra stämning och fin sammanhållning mellan volontärerna och det är tack vare församlingens husmor Petra, säger Ann-Sofie.

Men vad är det som får en pensionär i dagens samhälle
att välja att arbeta gratis?

– Jag tycker om människor, svarar Ann-Sofie och berättar vidare att vid varje jul och påsk delar hon och de andra volontärerna ut vackra blommor till de boende på äldreboendet Pilträdet vid Bolinders plan. Det har Västermalms församling gjort i flera års tid. Blommorna uppskattas verkligen och hon tycker att det känns fint att göra människor glada.
– Det är roligt att vara volontär och vi blir väl omhändertagna av församlingens diakoner och husmor. De bjuder regelbundet in till trevliga sammankomster utanför arbetet och särskilt soppan vi får är fantastisk, säger Ann-Sofie och ler.

Text och foto: Charlotte Hörndahl

 

vill du bli volontär?

Många människor vill engagera sig i kyrkan, för sin medmänniska och även för sin egen skull. Är du intresserad av att engagera dig ideellt är du välkommen att höra av dig till våra diakoner nedan:
Jan Magnusson, 08-617 39 52,mailto:jan.magnusson@svenskakyrkan.se
Katarina Boberg, 08-545 709 85, mailto:katarina.boberg@svenskakyrkan.se
Laila Svensson, 08-545 709 68, mailto:laila.svensson@svenskakyrkan.se