Utsatta barnfamiljer får matkassar till jul

Igår var det dags för årets Basket Brigade i Stockholm. I år är behovet större än någonsin. 380 behövande barnfamiljer fick igår uppleva att det finns människor som bryr sig om dem.

Under söndagförmiddagen packade volontärer matkassar på ICA Fältöverstens lastkaj med munskydd, handskar och handsprit på och med avstånd till varandra. Det var även volontärer i egna bilar som sedan körde ut matkassarna till familjer på Kungsholmen och runt om i Storstockholm.

Pengarna till matkassarna var skänkta av privatpersoner och företag.
En kasse med mat, värde 700 kronor, kostade istället 350 kronor, tack vare ICA Fältöverstens rabatter och sponsorer som Zeta, Spendrups, Pågens och Orkla.

Basket Brigade samarbetar med kyrkorna i Stockholm och det är diakoner i de olika församlingarna som har förmedlat kontakt till de behövande barnfamiljerna. Västermalms församling och Kungsholms kyrka har varit med i projektet i åtta år. Igår var det 380 familjer i Stockholm som fick julmat och en julklapp till barnen.

-Det finns många som har behov, men i första hand fokuserar vi på ensamstående
föräldrar med barn som lever på marginalen. Det kan handla om familjer som har det ekonomiskt svårt på ett eller annat sätt, berättar Ingela Janlert, initiativtagare till projektet i Sverige.

-Det kan kännas förödmjukande att be om hjälp, att erkänna att man inte har råd
att köpa julmat och julklappar till sina barn. En matkasse med julmat gör mer än vi kan ana.

Om Basket Brigade i Stockholm
Basket Brigade är en ideell välgörenhetsinsats i samarbete med kyrkor som bygger på att en liten handling av generositet hos en person kan förvandla hundratals liv. Vid jul samlar Basket Brigade in pengar för att kunna köpa matkassar till behövande barnfamiljer, matkassar som personligen levereras till mottagarna. Västermalms församling har deltagit i projektet i åtta år genom att förmedla kontakt med utsatta familjer.

Basket Brigade finns också i Göteborg och Gävle och i övriga världen. Basket Brigade startades av amerikanen Anthony Robbins.